Môže sa psík tešiť do vane? 5 krokov k bezstresovému kúpaniu

kupanieAk máte psíka alebo uvažujete o tom, že si domov prinesiete nového štvornohého člena rodiny, je dôležité vedieť, ako sa správne postarať o jeho kožúšok. Kúpanie udrží čistého a zdravého nielen vášho psa, ale i vašu domácnosť a jej ostatných členov.

Prečo psíka kúpať?

Kúpanie v prípade potreby je dôležitou súčasťou všeobecnej starostlivosti o domáce zvieratko. Pre psov so zdravou kožou a zdravou srsťou je najčastejším dôvodom na kúpanie odstránenie nepríjemného zápachu a nahromadených nečistôt. Prínosom kúpania je vyčistenie kože a srsti, ktoré zároveň pomáha odstraňovať voľné chlpy, špinu a blato a zlepšuje celkový vzhľad a lesk srsti. Pre psíkov so špecifickými kožnými problémami a ochoreniami môže byť kúpanie súčasťou liečebnej starostlivosti podľa odporúčania veterinárneho lekára.

Ako často psíka kúpať?

Častosť kúpania psíka závisí od stavu jeho kože a srsti a od jeho konkrétnych potrieb. V určitých prípadoch je možné zdravého psíka kúpať aj denne, avšak v tom prípade vám odporúčame používať kvalitné prírodné šampóny, ktoré sú určené na každodennú starostlivosť, ktoré nezmývajú prirodzený ochranný film, ale naopak napomáhajú jeho rovnomernému rozotretiu po celom tele psíka.

kupanie psaPsy s kožnými problémami môžu potrebovať rôzne prípravky na kúpanie ako súčasť svojho liečebného plánu. Pri kožných problémoch spojených s infekciami, alergickými problémami, škrabancoch, odreninách a pri liečbe hot spotov je vhodné používať šampón s antibakteriálnym, protizápalovým a antimikrobiálnym zložením. Ak je problémom svrbenie, ekzémy, chrasty, lupiny, sčervenená pokožka a alergie, zaručene pomôže jemný šampón z čajovníkového a citrusového oleja.

Keď spozorujete nepríjemný zápach vášho psa, môže to byť spôsobené tým, že sa váš „štvornožec“  v niečom vyváľal.  Ak však nedokážete identifikovať vonkajšiu príčinu, zájdite s ním radšej k veterinárovi, aby sa vylúčili akékoľvek zdravotné príčiny nepríjemného zápachu, napríklad problémy s pokožkou alebo ušami.

Aký typ šampónu používať?

Vyberte šampón špeciálne určený pre psov. Psy majú citlivú pokožku a pH ich pokožky sa líši od pH ľudskej kože, takže ľudské šampóny by sa na psov nemali používať.

sampon

Pre psov so zdravou kožou a srsťou si vyberte jemný hypoalergénny šampón. Pre psov s kožnými problémami vám môže váš veterinár poradiť, aký typ šampónu používať na liečenie špecifických problémov s kožou. Ako vždy, aj v tomto prípade môžete využiť bezplatné poradenstvo veterinárneho lekára, ktoré poskytujeme.

Aby sa zabránilo vysušeniu srsti a kože po šampónovaní, môžete aplikovať jemný hypoalergénny oplachovací kondicionér. Skúste najprv malé množstvo produktu, aby ste sa uistili, že nedošlo k žiadnej reakcii alebo podráždeniu. 

Naučte vášho psíka, aby si čas kúpania užíval

Krok 1:

Zatiaľ nasucho: Psíka vždy učte, aby bol pri ošetrovaní pokojný, a to potľapkávaním a hladením. Chváľte a odmeňujte ho za to, že je pokojný a dovolí vám, aby ste sa ho dotýkali. Prejdite pomalým potľapkávaním na oblasť hrudníka, na ramená, boky a pozdĺž chrbta, postupne prechádzajte smerom k iným oblastiam a k nohám. Akonáhle sa s tým uspokojí, skúste nakrátko zdvihnúť psíkovi labky, jednu po druhej. Časom môžete starostlivosť rozšíriť tak, že ste sa budete mierne dotýkať labiek a pazúrikov a tiež napríklad ušných boltcov.

Pokračujte v chválení a odmeňovaní za pokojné správanie (napr. chutnými maškrtkami pre psov). Potom bude menej pravdepodobné, že váš pes bude zle reagovať na dotýkanie v týchto oblastiach počas kúpania.

Krok 2:

Pri učení psíka na kúpanie postupujte pomaly, nešetrite pochvalami a dajte mu veľa chutných maškrtiek za to, že je pokojný a toleruje proces. Psíkovi to pomôže spojiť si kúpanie s pozitívnymi vecami, túto skúsenosť si zapamätá ako niečo príjemné a pre vás bude kúpanie o to ľahšie. Mali by ste byť pokojní a hovoriť s ním pozitívnym tónom. To pomôže vášmu psíkovi viac sa uvoľniť. Po kúpaní tiež určite odmeňte svojho psa s chutnou psou maškrtou, takže celá akcia končí s dobrým pocitom.

Krok 3:

Začnite tým, že psíkovi „predstavíte“ príslušenstvo, ktoré budete pri kúpaní používať:  uterák, šampón, sprchovú hadicu, atď. Trénujte tak, že sa v kúpeľni postavíte na koberček, predložku, protišmykovú podložku... Psíka odmeňte za to, že sa tiež postaví na podložku. Môžete skúsiť postaviť sa do vane, vodu ale zatiaľ nepúšťajte. Psík dostane odmenu za státie vo vani a postupne si na pobyt v nej zvykne.

Môžete tiež pustiť vodu (slabým prúdom), keď je váš pes nablízku, aby mohol vidieť a počuť tečúcu vodu. Oboznamovanie s kúpeľom a vecami s ním súvisiacimi postupne, pokojne a v pozitívnom duchu je najlepší spôsob, ako psíka trénovať.

Krok 4:

Pred kúpaním si môžete vyskúšať príjemnú prechádzku a potom, po príchode domov, keď si trochu odpočiniete, môžete vyskúšať kúpací tréning. Psík bude pravdepodobne trochu unavený, a tak bude mať na vystrájanie pri kúpaní menej energie. 

Krok 5:

Teraz, keď ste vášmu psíkovi v pozitívnom svetle predstavili všetko čo súvisí s kúpeľom, môžete sa konečne pustiť do kúpania samotného. Nezabudnite byť trpezliví a ak začne psík vystrájať, kúpanie prerušte a opäť to skúste na ďalší deň.

kupanie-tipy

Sušenie:

susic

Hoci psy majú tendenciu inštinktívne vytrepávať prebytočnú vodu po namočení, pravdepodobne im budete musieť trochu pomôcť a poutierať ich uterákom.

Vyhnite sa používaniu fénov, pretože väčšina psov nemá rada, keď na nich fúka horúci vzduch. Ak je použitie fénu nevyhnutné, vždy urobte všetky bezpečnostné opatrenia (aby nebol vzduch príliš horúci, dostatočná vzdialenosť, vyhýbajte sa oblasti hlavy).

Príprava:

Prípravu na kúpeľ netreba podceňovať. Všetky kúpacie potreby presuňte na požadované miesto v čistom, bezpečnom a dostupnom priestore. Počas prípravy všetkého potrebného buďte pokojní, aby ste psíka nevyplašili.

pripravaŠampón a kondicionér umiestnite na stranu, kde bude vaša voľná ruka (vaša druhá ruka bude držať psa). Nachystajte si uterák a do vrecka si dajte maškrty, aby ste ich mohli ľahko vytiahnuť. Ostatné nástroje a prípravky by mali byť v dosahu vašej voľnej ruky, ale v bezpečnej vzdialenosti od vody. Ideálne je, ak máte protišmykovú podložku do vane, aby ste sa vy alebo váš pes nepošmykli a nezranili.

Teraz je ten správny čas privolať psíka! Použite chutné jedlo a povzbudivý hlas, aby ste ho zavolali do kúpeľne. Tieto kroky pomôžu vášmu psíkovi, aby sa do kúpania zamiloval a z kúpacieho rituálu sa stane príjemný zážitok a zábava pre vás oboch.