6 príznakov toho, že váš psík potrebuje zmenu krmiva

6-priznakov-titTak ako ľudia, aj domáce zvieratá potrebujú rozmanitú stravu. Nedá sa očakávať, že zvieratká budú jesť rovnaké krmivo počas celého života.

Nutričné potreby zvieratka sa môžu časom meniť vplyvom rôznych faktorov, ako je vek, celkový zdravotný stav, úroveň aktivity, reprodukčný stav (kastrácia, gravidita, dojčenie) alebo prítomnosť chronického ochorenia.

Tu sú niektoré príznaky toho, že váš psík (alebo mačička) nevyhnutne potrebuje zmenu krmiva.

1 Suchá a matná srsť

Niektoré ochorenia, ale aj nekvalitné lacné krmivá s nízkym obsahom kvalitných živín často spôsobia, že srsť zvieratka je suchá a matná a koža je šupinatá. Pre psov a mačky existujú špeciálne krmiváurčené na navrátenie a udržanie zdravia kože. Tieto krmivá majú vysoký obsah Omega-3 a Omega-6 mastných kyselín a zaručujú tak, že koža domáceho miláčika zostane zdravá, dôsledkom čoho je srsť lesklá a hustá.

2 Tráviace problémy

Plynatosť, hnačka, stolica s obsahom hlienu a tuku alebo naopak suchá, tvrdá a drobivá stolica môžu byť príznakom toho, že zviera je kŕmené nevhodným krmivom a potrebuje ho čo najskôr zmeniť. Riedka stolica, ale aj častá zápcha môžu veľmi negatívne ovplyvniť zdravie zvieratka a znamenajú aj to, že potrava nebola správne strávená. 

3 Znížená aktivita 

Psi a mačky môžu mať zníženú aktivitu v dôsledku nedostatku živín v nekvalitnom krmive, ale aj v dôsledku nedávnej stresovej udalosti, choroby, či chirurgického zákroku. Krmivo pre domáce zvieratá, ktoré obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, môže pomôcť podporiť imunitu, aby sa urýchlilo zotavenie a uzdravenie zvieracieho pacienta. 

4 Seniorský vek

Pes je považovaný za seniora približne od veku 6-8 rokov v závislosti od plemena. Diéty pre seniorov majú nižšiu energetickú hodnotu, ale vyšší obsah vlákniny. Mali by obsahovať aj zložky prispôsobené špecifickým potrebám starších zvierat, napríklad antioxidanty, alebo látky na podporu kĺbov. Keď máte zvieratko, ktoré sa blíži k seniorskému veku, je vhodné poobzerať sa po krmive určenom špeciálne pre seniorov.

5 Časté škriabanie

Rovnako ako ľudia, aj zvieratká môžu trpieť rôznymi alergiami. Jednou z možných príčin je potravinová neznášanlivosť. Prejavuje sa suchou kožou a intenzívnym svrbením. Zvieratkám, ktoré sú alergické na konkrétny typ jedla, môže pomôcť prechod na nízko-alergénovú stravu. O tom, aký typ diétneho krmiva je vhodné zvieratku podávať by však mal rozhodnúť veterinárny lekár.

6 Obezita alebo podvýživa

Pokiaľ vaše zvieratko trpí podvýživou a chudne, alebo naopak má nadváhu alebo obezitu, príčinou môže byť okrem choroby aj nevhodný typ krmiva. Napríklad, keď je šteniatko kŕmené granulami pre dospelých psov, bude trpieť nedostatkom živín a naopak, šteňacie krmivo je pre dospelého psa príliš bohaté na živiny, takže bude priberať. Výber správneho druhu krmiva pre danú kategóriu zvieratka (vek, aktivita, kondícia) je mimoriadne dôležitý.

Keď u svojho zvieratka zistíte niektoré z uvedených príznakov, poraďte sa so svojím veterinárnym lekárom o vhodnom krmive pre vášho miláčika, alebo využite naše bezplatné odborné poradenstvo.