Ako vybrať posypový materiál, ktorý neškodí psím labkám?

posyp-titPosypová soľ na cestách a chodníkoch nám síce pomáha pri zimnej údržbe, no pre psíkov môže byť veľmi nebezpečná.

Môže sa dostať medzi vankúšiky labiek a zahriať sa až na 75°C, čo je dosť pre vznik popálenín. Keď sa tak stane, psík si pravdepodobne začne labky olizovať a soľ sa dostane aj do papuľky a na jazyk.

V mestách, kde nie je údržba chodníkov a ciest v našich rukách, máme obmedzené možnosti, ako psíka chrániť, napríklad:

  • Vyhýbať sa miestam, ktoré sú čerstvo posypané
  • Po každom venčení poriadne poumývať, alebo aspoň poutierať labky
  • Používať ochranný krém, ktorý kožu na labkách chráni a regeneruje

Pokiaľ však máme možnosť vybrať si posypový prípravok, je dobré vedieť, ktorým zložkám sa vyhýbať, a ktoré sú bezpečné:

posyp-bepecne-nebezpecne

Ďalším dôležitým faktorom, na ktorý treba myslieť, je tvar posypových granúl. Napríklad veľmi často používaná kamenná soľ (halit) je ostrá a šupinatá a pre psíka môže byť nepríjemné a nebezpečné po nej chodiť. Preto je vhodnejšie vybrať si posyp s oblými granulami. Tento tvar je navyše účinnejší, pretože oválne častice prenikajú cez povrch rýchlejšie a pri reakcii s vodou roztápajú všetko, s čím prídu do kontaktu bez toho, aby narušili pôdu naspodku. 

Štandardná kamenná soľ je účinná iba do približne -4°C. Keď sa ľad roztápa, zmes zvyškov soli a vody sa vsakuje do betónu. Vsiaknutá zmes sa roztápa a mrzne podľa toho ako stúpa alebo klesá vonkajšia teplota, a to následne vedie k odlupovaniu a rozpadaniu betónu alebo dlažby. 

Výberom správneho posypového materiálu môžete teda ochrániť nielen labky svojho psíka, ale aj vonkajšiu dlažbu, či asfalt a tiež okolité rastliny a pôdne živočíchy.