15 tipov na účinnú ochranu psíka v zimnom období

15-tipov-zimaČi už váš psík miluje šantenie v snehu, alebo by najradšej celú zimu preležal na gauči, venčeniu sa nedá vyhnúť ani keď vonku zúri arktická zima. Preto je dobré vedieť, ako psíka účinne ochrániť v zimnom období.

Mnoho psích „rodičov“ mylne predpokladá, že psovi stačí na ochranu pred zimou jeho kožuch. To však vôbec nemusí byť pravda. Tak ako my ľudia, aj naši štvornožci sú zvyknutí na príjemné teplo domova a na kruté podmienky zimy nie sú prispôsobení.

Pozrite si 15 tipov, ktoré vám pomôžu prežiť zimu s vašim verným chlpáčom v pohode a bez ujmy na zdraví.

1. Obliekať či neobliekať, to je otázka

Niektoré plemená psov sú obdarené hustým kožuchom, ktorý ich prirodzene udržiava v teple dokonca aj pri veľmi nízkych teplotách. Psíkovia, ktorí majú  menej srsti, však môžu pri dlhších zimných prechádzkach alebo silných mrazoch nosiť svetrík alebo kabát. Dobré psie oblečenie by malo siahať od krku až ku koreňu chvosta a tiež chrániť brucho. Nezabúdajme však, že ani ten najteplejší kabátik neochráni psie uši, nohy a chvost, preto je lepšie vo veľkých mrazoch psa nebrať na príliš dlhé prechádzky.

2. Choďte na prechádzku keď svieti slnko

Ak býva vášmu psíkovi vonku zima, skúste chodiť von neskoro ráno alebo skoro poobede, keď sú teploty trochu vyššie a vyhnite sa skorým ranným alebo neskorým večerným prechádzkam. Keď vonku svieti slnko, využite to! Slnečné žiarenie dodá vitamín D nielen vášmu psovi, ale aj vám :-)

3. Obmedzte čas strávený vo veľkých mrazoch

Hoci váš psík môže byť rád vonku aj keď je zima, pri veľkých mrazoch môže dokonca aj ten najchlpatejší chlpáč prechladnúť. Uši, labky a chvosty sú najnáchylnejšie na vznik omrzlín. Vezmite psíka na prechádzku tak často ako sa len dá, ale keď teploty poklesnú, nenechávajte ho vonku príliš dlho. Ak bývate v dome a psík trávi čas sám na dvore, pravidelne ho kontrolujte, či nejaví známky toho, že mu je zima.

4. Útulná postieľka

Okrem toho, že psíka nenecháme zamrznúť vonku, je potrebné sa oňho postarať aj vo vnútri a nenechať ho spať na studenej podlahe. K tomu patrí výber správneho pelechu a tiež jeho umiestnenie. Ak máte naozaj studenú podlahu, zvážte kúpu vyvýšeného pelechu, ktorý dostatočne psíka izoluje od studených dlaždíc alebo betónu. Vyberte správne miesto, ktoré nie je v prievane, najlepšie na niektorom z jeho obľúbených miest. K tomu teplá deka a môže nás hriať dobrý pocit, že sme sa o psíka dobre postarali, a zároveň sme mu ušetrili kopu trápenia s bolesťami kĺbov v budúcnosti.

5. Pozor na ohrievače

Psík si v zime inštinktívne vyhľadáva čo najteplejšie miesto a obvykle to býva v okolí ohrievača, radiátora alebo krbu. Nenechávajte ho preto pri zdroji tepla bez dozoru, aby sa nepopálil.

6. Dbajte o stav kože

Mrazivé a suché zimné počasie dokáže narobiť paseku na koži vášho psíka. Prevenciou pred vznikom suchej a šupinatej kože je pridávanie výživových doplnkov pre zdravú kožu a srsť do jedla. Kvalitný kokosový olej taktiež dokáže zázraky – funguje zvonku aj zvnútra a udrží kožúšok vášho miláčika zdravý a lesklý. Navyše pôsobí proti parazitom a napomáha pri odčervení. Ak si všimnete, že váš psík má suché a popraskané labky, uši alebo chvost, môžete mu ich taktiež ošetriť špeciálnym prírodným balzamom.

7. Žiadne prekrmovanie

Hoci je pravda, že psík v zime môže potrebovať špeciálnu ochrannú vrstvu, uistite sa, že je to vrstva srsti a nie tuku. So studeným počasím prichádza aj sezónna lenivosť, a to znamená, že zvieratko môže potrebovať dokonca menší energetický príjem ako inokedy. Venujte pozornosť tomu, koľko sa psík hýbe a aký má výdaj energie a podľa toho znížte alebo zvýšte prijímané kalórie. Vysokokvalitné krmivo pomôže vášmu psíkovi získať dostatok energie a zdravú srsť počas zimných mesiacov. 

8. Dôležitá hydratácia

U psov môže v zime dôjsť k dehydratácii tak rýchlo ako v lete. Aj keď niektorí havkovia jedia sneh, ten nie je adekvátnou náhradou za čerstvú vodu. Uistite sa, že má váš pes stály prístup k vode a ak ho máte pusteného vonku na dvore, pravidelne kontrolujte jeho misku s vodou, či nie je zamrznutá.

9. Venujte dostatok času čisteniu a úprave srsti

Aby srsť psíka fungovala ako dobrá izolácia, musí byť čistá a udržiavaná. Platí to obzvlášť pre psíkov, ktorí trávia veľa času vonku. Po vykúpaní a umytí psa šampónom, ktorý nezmýva prirodzený ochranný film, ho vždy poriadne osušte.

10. Starostlivosť o labky je nevyhnutná

Psíkovia často v zime trpia suchou popraskanou kožou na labkách. Keď má váš pes medzi vankúšikmi dlhšiu srsť, ostrihajte ju malými nožničkami, aby ste zabránili vytváraniu ľadu. Posypová soľ na cestách a chodníkoch môže spáliť labky a je toxická, preto po každom venčení labky poriadne umyte alebo poutierajte, aby ste odstránili všetku soľ – nechcete, aby si ju psík zlízal. Keď bývate v dome a používate posypovú soľ, zvážte kúpu ekologického posypu, ktorý je šetrný k labkám.

Dôležité tiež je labky chrániť. Najúčinnejší je ochranný krém so vzácnym olejom zo Slamienky, ktorý vytvorí na namáhanej koži ochranný film a zabráni tak jej popraskaniu. Používajte ho pravidelne ako súčasť "labkového rituálu" a váš psík nebude vedieť, čo sú to boľavé labky.

zimna-starostlivost-labky

 

11. Odhŕňanie snehu

Majitelia domov by nemali zabúdať na to, že kopy snehu nahromadené pri plote môžu byť skvelou únikovou cestou aj pre tých najposlušnejších havkáčov. Dávajte preto pozor, aby ste pri odhŕňaní nenahromadili sneh pri plote a váš psík sa nevybral do sveta. Pri odmäku je dobré taktiež myslieť na padajúce kusy snehu a ľadu zo strechy, ktoré môžu psa zraniť. Ak sa sneh zo strechy nedá odstrániť, radšej psíka držte ďalej od rizikových miest.

12. Dávajte pozor na to, kde sa psík hrá

Aj keď váš pes pravdepodobne rád šantí vonku či je zima alebo leto, pri pobyte vonku robte časté a pravidelné prestávky na zohriatie a napitie a nezostávajte na mraze pridlho. Počas prechádzok na neznámych miestach majte psa radšej na vôdzke, aby sa nedostal na nebezpečné miesta, ktoré môžu byť skryté pod snehom.

13. Vyhnite sa vystaveniu toxínom

V zime sa do áut používa nemrznúca zmes. Tá má sladkú chuť a psy (ale aj deti!) ju bez váhania vypijú alebo zlížu. Nemrznúca zmes je extrémne toxická a aj požitie minimálneho množstva môže byť smrteľné. Držte psíka ďalej od garáží, parkovísk a príjazdových ciest, kde by sa mohol dostať do kontaktu s nemrznúcou zmesou, alebo inými nebezpečnými chemikáliami.

14. Nikdy nenechávajte psa v aute bez dozoru

Tak ako rozpálené auto v lete, aj studené auto v mrazivej zime je pre psa nebezpečné. Nechať auto naštartované tiež nie je ideálne riešenie – v garáži môže dôjsť otrave oxidom uhoľnatým, alebo k iným nepredvídaným nehodám. Keď je to možné, pri "vybavovačkách" nechajte psíka radšej doma.

15. Špeciálna starostlivosť o seniorov

Studené počasie často zhorší zdravotný stav psíka, najmä ak ide o artritídu. Ak ešte svojmu psíkovi - seniorovi nedávate žiadne výživové doplnky na výživu kĺbovzmiernenie príznakov artritídy, zvážte ich podávanie aspoň počas zimy. 

Drsné zimné obdobie prináša zodpovedným majiteľom psov širokú škálu obáv. Zvláštna pozornosť venovaná zdraviu vášho verného kamaráta počas zimy zabezpečí, že si ju naplno užijete vy aj váš psík.