Prečo psi priberajú? 7 tipov ako predchádzať nadváhe a obezite

obezita-titV súčasnosti majú psi prístup k najkvalitnejším zdrojom výživy a najlepším zdravotným službám v histórii.

Keďže sú absolútne závislí od ľudí, je voľba ich potravy a životného štýlu plne v rukách ich majiteľov. Napriek širokým možnostiam v oblasti zdravej výživy psov a nárastu možností veterinárnej  starostlivosti, je obezita u psov vážnym problémom. 

Ako zistíte, že má váš pes nadváhu alebo je obézny?

Najjednoduchším spôsobom na rýchle stanovenie hmotnosti psa je zistiť, či viete vyhmatať rebrá vášho psa a či má pri pohľade zhora viditeľný pás. Ak áno, potom je v poriadku. Ak nie, je čas začať to riešiť.

pes-zhora

Pre úplnejšiu vizuálnu kontrolu sa zamerajte na  tieto ukazovatele obézneho psa: nemá viditeľný pás, má zaokrúhlené brucho a hrubú vrstvu tuku pokrývajúcu rebrá. Ak ste zvedaví na optimálnu váhu vášho domáceho maznáčika, nájdite si v literatúre alebo na internete informácie o štandarde konkrétneho plemena, kde je uvedené aj  ideálne hmotnostné rozpätie. Porovnajte aktuálnu hmotnosť vášho psíka s odporúčanou hmotnosťou.

Príčiny priberania

Zjednodušene povedané, obezita je odozva tela na prílišný prísun energie, ktorá sa ukladá ako tuk.  Sklon k priberaniu je podmienený genetickými faktormi aj plemennou príslušnosťou, zdravotným a reprodukčným stavom, intenzitou pohybu, typom a množstvom potravy, ale aj stresom.

Plemeno: 

U niektorých plemien je väčšia pravdepodobnosť, že sa stanú obéznymi; patria medzi ne napríklad labradori, bígli, kokeršpanieli a baseti.

Potrava: 

Kŕmenie nevhodným krmivom je najčastejší dôvod priberania (napr. kŕmenie lacným nekvalitným krmivom; kŕmenie psa s nízkou intenzitou pohybu krmivom s vysokou energetickou hodnotou, kŕmenie kastrovaných jedincov krmivom pre nekastrované zvieratá, atď.); ak nechávate misku s jedlom psa neustále dostupnú, je to tiež jedna z ciest k obezite; žobranie psa pri stole je často majiteľmi akceptované - majitelia dávajú psovi kúsky jedla pri každom stolovaní, takže strácajú prehľad o tom, koľko pes zje počas dňa;  časté je aj bezdôvodné podávanie rôznych maškŕt (hlavne detských piškót).

Úroveň aktivity:

Mnohí majitelia psov zredukovali pohyb psa na „prechádzky“ okolo paneláku, ktoré trvajú akurát tak dlho, aby sa pes vyprázdnil; zvyšok dňa pes potom trávi ležaním na gauči, v posteli alebo v pelechu.

Zdravotné problémy:

Niektoré ochorenia, ako je znížená činnosť štítnej žľazy, Cushingova choroba, atď., zhoršujú psiu obezitu.

Reprodukčný stav:

Kastrované a sterilizované zvieratá potrebujú menej energie, preto je potrebné kŕmiť ich špeciálnou diétou zostavenou pre túto kategóriu (napr. Farmina Vet Life Neutered)

Zdravotné riziká u psov s nadváhou alebo obezitou

Obézni psi sú vystavení väčšiemu riziku vzniku rôznych ochorení  a tiež komplikáciám pri nutných chirurgických zákrokoch.  Zaťažené sú hlavne ich pľúca, pečeň, srdce, obličky a kĺby. Obezita u domácich zvierat môže tiež viesť  k cukrovke, problémom s dýchaním v horúčave a počas cvičenia.  Vo všeobecnosti majú títo psi kratší a menej kvalitný život.

7 tipov ako predísť vzniku obezity psa 

Hoci je obezita choroba, jej liečba je zložitá a patrí výlučne do rúk veterinárnych lekárov, dobrou správou je, že je možné jej predchádzať. Predtým, ako zavediete akékoľvek zmeny v diéte a životnom štýle psa,  mali by ste sa poradiť so svojím veterinárnym lekárom. Týka sa to hlavne psíkov s nejakých chronickým ochorením, ale aj starších zvieratiek.

Nasledujúcich 7 tipov vám pomôže predísť problémom s váhou vášho psíka, dôležité však je, aby pravidlá dodržiavali všetci členovia domácnosti.

prevenci-obezity

1. Potrava

Dôležité je kŕmiť psa kvalitným krmivom, ktoré je vhodné pre jeho vek, kondíciu, zdravotný stav a intenzitu pohybu. Mnoho majiteľov jednoducho naplní misku psa  granulami, ktoré kúpia v bežných obchodoch s potravinami. Výberu toho správneho krmiva je však potrebné venovať určitý čas, prípadne si nechať poradiť od odborníkov. Každý pes potrebuje iný typ a množstvo potravy – záleží na veku, plemene, reprodukčnom stave a prípadných zdravotných problémoch.  Voľba typu kŕmenia (granule, varená strava, surová strava BARF) je na zvážení a možnostiach majiteľa, dôležité je prispôsobiť ho konkrétnemu jedincovi.

Potrebné je tiež dodržiavať tieto zásady:

  • dodržiavať odporúčané dávkovanie krmiva
  • nenechávať  jedlo celý deň dostupné v miske, môže to podporiť prejedanie
  • nedávať psovi jedlo od stola ani pri varení
  • pre psov, ktorí jedia veľmi hltavo, používať spomaľovacie misky alebo ich kŕmiť z motivačných hračiek

2. Pravidelný primeraný pohyb

Množstvo a intenzita pohybu závisí od plemena, veku a zdravotného stavu psa. Okrem bežných prechádzok sú potrebné aj iné druhy pohybu, vhodné je behanie, aportovanie, hry s inými nekonfliktnými psami, ale aj agility, tanec so psom, frisbee, atď. U psíkov, ktorí neboli doteraz zvyknutí na intenzívnejší pohyb, treba začať pomaly a záťaž postupne zvyšovať.

obezita-2

3. Hry a rôzne aktivity

Motivačné a interaktívne hračky plniteľné jedlom alebo maškrtami poskytujú psom veľký psychický a fyzický tréning. Naháňanie, tlačenie alebo gúľanie hračiek v snahe dostať sa k jedlu si vyžaduje fyzickú aj mentálnu aktivitu psa, čo znamená aj určitý energetický výdaj.

4. Maškrty majú tiež kalórie, takže ich začnite počítať

Kamenné aj internetové obchody pre zvieratká sú plné rôznych maškŕt v lákavých obaloch a mnohí majitelia radi svojich miláčikov rozmaznávajú. Z hľadiska prevencie vzniku nadváhy a obezity, ale aj kvôli správnej výchove  a výcviku, je však dôležité dávať maškrty len ako odmenu za splnenie nejakého povelu (Program „Nič nie je zadarmo"). Potrebné je tiež vyhýbať sa nezdravým, vysoko energeticky hodnotným maškrtám a sledovať množstvo maškŕt, ktoré pes dostane počas dňa. Skúste si zapisovať čo všetko pes počas dňa dostane. Možno budete prekvapení, koľko toho zjedol ešte okrem bežnej dávky krmiva!

5. Nenechávajte jedlo na stole ani na iných miestach prístupných pre psa

Psi sú známi svojím vynikajúcim čuchom, nenechávajte preto potraviny a rôzne pochutiny v ich dosahu. Pamätať treba aj na to, že odpadkový kôš so zvyškami jedla je pre psa tiež mimoriadne zaujímavý.

6. Prírodné doplnky výživy

Psom, ktorí majú sklony k vzniku nadváhy až obezity, je vhodné podávať prírodné prípravky, ktoré podporujú trávenie a metabolizmus (Regavet, Omegavet). Správne fungujúce trávenie je dôležité aj pri prevencii priberania (Capraverum Dog Probioticum, cdVet Aktívne črevoProbiovet). Produkty s obsahom psyllia (skorocel štiavolistý)  zase navodia skorší pocit sýtosti, takže sa zníži prísun krmiva a energie.

7. Pravidelné kontroly hmotnosti a kondície psa

Keď máte pochybnosti  o váhe a kondícii vášho psíka, alebo keď napriek dodržiavaniu uvedených pravidiel váš psík priberá, absolvujte s ním komplexné vyšetrenie vo  veterinárnej  ambulancii. Dôležité je vášho veterinárneho lekára pravdivo informovať o stravovaní a pohybovom režime vášho psa. Na základe výsledkov vyšetrenia je následne možné zostaviť liečebný program na úpravu hmotnosti vášho miláčika.