Prečo psi jedia trávu? 6 najčastejších dôvodov

preco-psi-jedia-travu-titAj keď váš psí spoločník nie je bylinožravec, môže sa stať, že ho uvidíte jesť trávu. Vtedy sa asi zamyslíte nad dôvodom jeho činnosti a začnete sa obávať, či váš miláčik náhodou nie je chorý...

Otázka, prečo psy jedia trávu, je častá a odpoveď na ňu nie je jednoduchá. Existuje totiž viac dôvodov, prečo sa pes „pasie“.

V skutočnosti psi jedia trávu celkom bežne. Toto správanie bolo pozorované aj u divých psov a môže byť úplne prirodzené, keďže zvyčajne nespôsobuje problémy. Väčšina veterinárnych lekárov považuje konzumáciu trávy za normálne správanie psa, nemusí to však znamenať, že je to normálne pre každého jednotlivého psa. Niektorí psi môžu jesť trávu každý deň, ako keby bola súčasťou ich stravy, iní môžu náhle skonzumovať veľké množstvo trávy a vyvolať si tak zvracanie. Je preto dôležité sledovať denné návyky každého psa. 

Avšak aj keď jedenie trávy samo osebe nie je škodlivé, je potrebné mať na pamäti, že chemické látky (herbicídy a pesticídy) používané na ošetrenie trávnikov, môžu byť veľmi toxické. Okrem toho sú toxické aj mnohé bežné domové a záhradné rastliny a ich konzumácia by mohla viesť k vážnym zdravotným problémom.

Aké sú najčastejšie dôvody jedenia trávy?

1. Niektorým psom tráva jednoducho chutí, a keď majú prístup k čerstvej tráve, tak sa radi ponúknu.

2. U šteniat a mladších psov môže byť konzumácia trávy príznakom zvedavosti, nudy alebo hravého správania. Niektorí psi potrebujú viac fyzickej aj psychickej stimulácie ako iní.

3. Pes môže jesť trávu, keď má v potrave nedostatok živín. Jednotvárna strava alebo lacné nekvalitné krmivo s nevyváženým množstvom jednotlivých živín a s nedostatočným obsahom vlákniny, môže u psa vyvolať potrebu požierania trávy.

4. Narušené tráviace procesy v tele a ochorenie tráviaceho traktu sú už vážnejšími príčinami jedenia trávy. Toto je obvykle nasledované zvracaním, prípadne aj inými problémami. Psi sa takto snažia vyčistiť svoj tráviaci systém od nevhodných alebo jedovatých látok.

5. Prítomnosť vnútorných parazitov v čreve. Psi môžu konzumovať rastlinný materiál za účelom zvýšenia črevnej motility, čím sa podporí odstránenie červov z čreva.

6. Stres môže u úzkostných psov spôsobiť, že začnú požierať veci, ktoré nie sú potravinami alebo sú nestráviteľné, napr. aj trávu. Jedná sa o „rozptyľujúce správanie“, ktoré psa upokojí a presmeruje jeho pozornosť od stresujúceho podnetu.

preco-psi-jedia-travu-6-dovodov

Čo môže majiteľ robiť, keď jeho psík požiera trávu?

1. Keď si pes rád pochutí na malom množstve trávy a nemá žiadne zdravotné problémy, nebráňte mu v tom. Uistite sa však, že tráva nie je ošetrená chemickými prípravkami. Nedovoľte tiež psovi jesť trávu rastúcu pri frekventovanej ceste, je znečistená prachom a splodinami z výfukových plynov. Ak vo vašom okolí nemáte „bezpečnú trávu“ a napriek tomu ju chcete vášmu miláčikovi dopriať, nasaďte mu ju do kvetináča.

2. Pokiaľ si myslíte, že váš pes požiera trávu, pretože sa nudí, je potrebné zabezpečiť mu dostatok pohybu, zábavu a rôzne aktivity. Fyzická aktivita by mala byť prispôsobená temperamentu, kondícii a veku psa. Vhodné sú dlhé prechádzky, aportovanie, behanie, agility, atď. Na mentálnu stimuláciu slúžia rôzne interaktívne hry, alebo motivačné hračky plniteľné jedlom alebo maškrtami.

3. V prípade, že správanie vášho psa je zapríčinené nedostatkami vo výžive, problém obvykle pomôže vyriešiť postupný prechod na kvalitné krmivo s vyváženým množstvom živín a dostatkom vlákniny, vhodné je aj pridávanie surovej, varenej alebo sušenej zeleniny a bylín. Na podporu správneho trávenia je potrebné podávať probiotiká, ktoré pomáhajú obnoviť prospešné baktérie v čreve vášho psa. V niektorých prípadoch je užitočný prechod na surovú stravu (BARF), potrebné je však dodržiavať zásady a pravidlá tohto typu kŕmenia, ktoré môžete nájsť napríklad v knihe BARF - Krmení psa přirozenou stravou.

[Súvisiace články:] 

Zelenina pre psíkov? 10 dôvodov, prečo by mala byť v jedálničku vášho chlpáča

Potrebujú psi probiotiká aj prebiotiká?

4. Časté jedenie trávy s následným zvracaním, prípadne ďalšími tráviacimi ťažkosťami, môže znamenať vážnejší zdravotný problém. V takom prípade určite navštívte vášho veterinárneho lekára, ktorý urobí potrebné diagnostické vyšetrenia a stanoví vhodnú liečbu.

5. Ak máte podozrenie, že má váš psík „červy“, požiadajte vášho veterinárneho lekára o koprologické vyšetrenie, a v prípade pozitívneho nálezu psíka odčervite. Šetrnejšie pre organizmus je odčervenie bylinami cdVet Odčervovacie byliny pre psov Wurm-o-Vet.

6. Psychické príčiny požierania trávy je potrebné riešiť ako poruchu správania.