Potrebujú psi probiotiká aj prebiotiká?

Prebiotika-probiotika-titZ rozličných zdrojov už pravdepodobne viete, že probiotiká sú pre zdravie ľudí aj zvierat dôležité. Možno ste sa stretli aj s výrazom „prebiotiká“, ale neviete prečo je potrebné ich vášmu psovi dávať.

Aký je teda rozdiel medzi probiotikami a prebiotikami?

Probiotiká

Probiotikáprospešné baktérie, známe ako „dobré“ baktérie žijúce v čreve. Hrajú dôležitú úlohu pri spracovaní potravy a pomáhajú kontrolovať  množstvo „zlých“ baktérií ako je E. coli.

Probiotiká pomáhajú osídliť črevo zdravými baktériami a výskumy naznačujú, že posilňujú imunitný systém v tráviacom trakte a tele, udržiavajú slizničnú bariéru a podporujú regeneráciu buniek. Z týchto dôvodov sa probiotiká môžu psíkom podávať aj preventívne na podporu všeobecného zdravia, ale pomôžu im tiež zvládnuť zažívacie ťažkosti alebo stresujúce udalosti ako je odstavenie od matky, cestovanie, výstavy a skúšky.

probiotika

Probiotiká môžu byť podávané prostredníctvom jedla alebo vo výživových doplnkoch, pričom preferovanou metódou je potrava. Mliečne výrobky ako kefír a živý jogurt sú ako zdroj probiotík známe, niektorí psi však mliečne výrobky neznášajú. Ponuka doplnkov s probiotikami pre psov je široká, stačí si len vybrať ten najvhodnejší.

Tip: Medzi naobľúbenejšie probiotiká pre psíkov patrí Energy Probiovet, na obnovu zdravej črevnej mikroflóry je mimoriadne účinný prípravok z fermentovaných bylín cdVet Črevná Flóra Plus.

Pravidelným podávaním probiotík v potrave alebo vo forme doplnkov  je často možné vyhnúť sa liečbe antibiotikami. Ale ak je predsa nutné ich použiť, je potrebné zároveň s nimi podávať aj probiotiká, ale v inom čase ako antibiotiká. S podávaním probiotík je potrebné pokračovať aj po ukončení antibiotickej liečby, aby sa opäť vyvážila črevná mikroflóra. Podávanie probiotík je potrebné aj po odčervení chemickými prípravkami.

Prebiotiká

Prebiotiká sú zložky potravy, ktoré nenatrávené putujú do hrubého čreva, kde kvasia a premieňajú sa na mastné kyseliny s krátkym reťazcom. Brzdia rast škodlivých baktérií, pôsobia ako zdroj energie pre bunky hrubého čreva a udržiavajú rovnováhu elektrolytov a tekutín. Keď sú prebiotiká prítomné v črevách, podporujú zdravú črevnú mikroflóru. Keďže prebiotiká sú výživou a „palivom“ pre mikroflóru, na podporu rastu dobrých baktérií v črevách vášho psa je najlepšie podávať  ich v kombinácii s probiotikami.

Typickým zdrojom prebiotických sacharidov je rozpustná vláknina inulín, obsiahnutá najmä v koreni púpavy a čakanky. Medzi prebiotiká patria aj iné formy vlákniny, ako sú pektín a fruktooligosacharidy (FOS). V prirodzenej forme sú probiotiká prítomné v niektorých potravinách ako je repa, špargľa, kukurica alebo banán, niektorí psi ich však nevedia stráviť a môžu trpieť nevoľnosťou a nadúvaním.
 
Ďalší dobrý prírodný zdroj prebiotík je Skorocel indický – psyllium (pozri cdVet Fit-BARF Psyllium). Výrobcovia kvalitných granúl pre psov pridávajú prebiotiká priamo do krmiva.
 

prebiotika

Ak sa rozhodnete vyskúšať prebiotické potraviny, pridávajte ich do krmiva postupne, aby ste zistili, ako na ne váš pes reaguje. Ak mu potraviny bohaté na prebiotiká v kombinácii s prísadami bohatými na probiotiká prospievajú, potom psíka nimi kŕmte naďalej.

Pokiaľ však váš psík uvedené potraviny neznáša, alebo len nemáte čas pravidelne mu ich čerstvé pripravovať, podávajte mu prípravok, ktorý obsahuje probiotiká aj prebiotiká, napr. Capraverum Dog prebioticum-probioticum (variant pre mačky Capraverum Cat probioticum-prebioticum)

Čo zabíja priateľské baktérie?

Narušená rovnováha v črevách môže spôsobiť obrovskú spúšť. Čo ju najviac narúša?

  • Potrava s vysokým obsahom škrobu (najmä nekvalitné granule) vyživuje zápalové baktérie, ktoré následné vytláčajú tie prospešné.
  • To isté spôsobuje aj plnotučná diéta.
  • Mnoho liekov, chemikálií a prípravkov na odčervenie.
  • Pesticídy a herbicídy (najmä hojne používaný Glyfosát), ako aj ďalšie toxíny v životnom prostredí.
  • Už spomínané antibiotiká. Vyhladia všetky baktérie v čreve, nechajú psie črevo sterilné a imunitný systém psíka je vážne oslabený. Podávanie antibiotík je preto potrebné starostlivo zvážiť a nechať ho len pre stavy, ktoré nie je možné účinne riešiť iným spôsobom.

Rovnako ako my, aj naše zvieratká sú po celý svoj život vystavované širokému spektru toxínov a škodlivých chemikálií – nachádzajú sa v ovzduší, potrave, kozmetike. Nečudo, že mnoho psov trpí alergiou, potravinovou intoleranciou, rakovinou a chronickými zápalmi. Okrem podávania probiotík-prebiotík je preto vhodné zabezpečiť, aby psík dostával čo najkvalitnejšiu potravuinvestícia do krmiva sa časom zaručene vráti v podobe zdravého psíka a ušetrených poplatkov za liečbu u veterinárneho lekára.

Taktiež prípravky na odčervenie existujú aj v prírodnej forme, ktorá nenarúša črevnú mikroflóru a nemá žiadne nežiaduce účinky – vyskúšajte cdVet Odčervovacie byliny pre psov (alebo variant pre mačky).