10 potravín, ktoré podporia zdravie vášho psíka

10-potravin-ktore-podporia-zdravie-vasho-psika-titTo, že čítate tento článok svedčí o tom, že považujete starostlivosť o zdravie vášho psíka za dôležitú.

Či už máte šteniatko, alebo seniorského psíka, je potrebné posilňovať jeho imunitu, pretože to je jeden z najlepších spôsobov ako ho chrániť proti chorobám. Imunita ľudí aj zvierat závisí od viacerých faktorov – medzi najdôležitejšie patria genetická výbava, pohyb, vplyvy prostredia a potrava.

Vhodný typ a zloženie potravy vášho psíka sú teda mimoriadne dôležité. Priemyselne vyrábané krmivá často nespĺňajú požiadavky na vyvážený prísun živín, preto je potrebné ich dopĺňať z iných zdrojov.

Ktoré potraviny sú vhodné na podporu imunity a zlepšenie zdravia vášho psíka? 

001i

Brusnice sú „superpotravina“  bohatá na antioxidanty a vitamíny C, A, K. Sú výnimočné aj tým, že pozitívne  účinkujú pri liečbe infekcií močových ciest. Psíkom možno podávať brusnice surové, ako šťavu alebo prášok, ale extrakt z nich obsahujú aj niektoré produkty na liečbu ochorení močových ciest. Nepoužívajte však sušené brusnice a bežné džúsy určené pre ľudí – obvykle obsahujú veľa cukru - a radšej urobte šťavu doma.

002i

Čučoriedky sú plné vlákniny, antioxidantov a vitamínov C a K, pomáhajú pri obezite a sú dôležité pri prevencii ochorení srdca. Keďže môžu spomaliť fyzické a mentálne starnutie, mali by byť súčasťou stravy seniorských psíkov. Najprospešnejšie sú, keď sa podávajú po dôkladnom umytí čerstvé a surové. Hrsť čučoriedok postačuje pre stredných a veľkých psíkov, menším treba dávku primerane znížiť.

003i

Zelerová vňať je bohatý zdroj vlákniny, vápnika, železa, draslíka a viacerých vitamínov. Táto zdravá a výživná potravina posilňuje imunitný systém a detoxikuje organizmus, ale tiež môže zlepšiť stav zubov a dych vášho psíka. Najlepšie je podávať zelerovú vňať surovú – dajte 1 stonku psíkovi ako žuvaciu maškrtu. Niektorým psíkom zase viac vyhovuje zelenina pripravená na pare, alebo vo forme sušeného doplnku k výžive.

004i

Paprika má 4x viac vitamínu C ako pomaranč a obsahuje silné antioxidanty, čím chráni pred voľnými radikálmi. Čerstvé papriky najprv olúpte a odstráňte semená, ktoré by mohli spôsobiť problémy s trávením, potom papriku pripravte na pare a primiešajte ju do bežného jedla psíka. 

005i

Mrkva je zdroj veľkého množstva dôležitých vitamínov a minerálov, vlákniny a antioxidantov. Podporuje zdravie očí a rast kostí a zubov. Veľkým psom môžete dať na žuvanie celú surovú mrkvu, malým psíkom je lepšie ju nakrájať na menšie kúsky. Vhodná je aj mierne uvarená, alebo ako zložka zdravých pamlskov a doplnkov k výžive 

006i

Brokolica je výborný zdroj draslíka, vápnika, železa, vlákniny a C vitamínu. Podávajte ju surovú, varenú alebo dusenú, ale vždy ju pokrájajte na malé kúsky, aby ste sa vyhli nebezpečenstvu udusenia.  

007i

Banán obsahuje veľa medi, mangánu, vlákniny a vitamínov B a C. Keďže sú sladké, pre väčšinu psíkov predstavujú lákavú maškrtu, pre vysoký obsah cukru ich však podávajte len príležitostne. 

008i

Žltý (ananásový) melón je bohatý na betakarotén a vitamíny B a C. Pred podaním melón ošúpte a odstráňte semená. Psíkovi dajte spočiatku len veľmi malé množstvo melónu, aby ste sa uistili, že po ňom nemá hnačku. 

009i

Kapusta má veľa vlákniny a antioxidantov a keď je podávaná s mierou, je pre psíkov veľmi užitočná. Podávať ju možno varenú, pre psíkov, ktorí ju dobre trávia, aj surovú.  

010i

Kokosový olej obsahuje zdravé mastné kyseliny a má tak na organizmus priaznivý vplyv v mnohých smeroch. Okrem iného podporuje funkciu mozgu, takže je mimoriadne vhodný pre seniorských psíkov na podporu mentálneho zdravia. Kokosový olej sa v primeranom množstve pridáva priamo do jedla psíka, ale je možné ho votrieť aj do kože. 

 10-potravin-ktore-podporia-zdravie-vasho-psika

Nezabúdajte, že psi majú odlišný typ trávenia ako ľudia, preto nepotrebujú až toľko ovocia a zeleniny ako ľudia. Ideálne množstvo je 10% denného príjmu potravy, vždy však najprv vyskúšajte, či je váš psík schopný stráviť uvedené potraviny bez problémov (nafukovanie, hnačka, zvracanie).