Ako môžete pomôcť svojmu starnúcemu zvieratku: 10 dôležitých zásad

co-mozete-urobit-pre-svoje-seniorske-zvieratko-10-zasad-titStarnutie je prirodzený a nevyhnutný proces, ktorý so sebou prináša rôzne zmeny v zdravotnom stave ľudí aj zvierat. Mení sa metabolizmus, zvyšuje sa náchylnosť k infekciám, znižuje sa  citlivosť sluchu, zraku  a čuchu, dochádza k poruchám činnosti  orgánov, atď.

V dôsledku pokroku vo veterinárnej medicíne a zlepšenia starostlivosti, sa stále predlžuje vek, ktorého sa zvieratá dožívajú. K tomu, aby zvieratá prežívali starobu v primeranom zdravotnom stave a dobrej kondícii je ale potrebné, aby ich majitelia boli dostatočne informovaní o tom, ako sa starnutie u zvierat prejavuje, ako aj o tom, čo môžu pre svoje zvieratko urobiť.

Dôležité je:

1Kŕmiť seniorského psa alebo mačku kvalitným krmivom, druh prispôsobiť veku, kondícii a zdravotným problémom zvieraťa. Vhodné je častejšie podávanie menších dávok krmiva (krmivá FarminaVetcan pre seniorov).

2Zviera neprekrmovať a kontrolovať jeho váhu, bude zdravšie, ak bude mať váhu v norme. Nadváha a obezita nie je len estetický ale aj zdravotný problém, ktorý zvieraťu skracuje život.

3Na podporu organizmu je potrebné seniorom podávať prírodné doplnky výživy:

» Omega-3 a 6 mastné kyseliny (cdVet Olej z tresčej pečene, Konopná vláknina, Energy Omegavet) majú protizápalový účinok a priaznivo účinkujú na kĺby ale aj mozog.

» Chondroprotektíva (látky na výživu a ochranu kĺbov) – (cdVet Kĺbová výživa z mušle a bylín ArthroGreen, Univit Roboran Chondro 7) chránia a vyživujú kĺby, a tak zlepšujú ich stav.

» Probiotiká (cdVet Fit-BARF Črevná flóra plusEnergy Probiovet) sú dôležité nielen u ľudí, ale aj u zvierat. Dopĺňajú „zdravé“ črevné baktérie, majú význam pre optimálne trávenie ale aj imunitu.

» Látky stimulujúce imunitný systém (Myconutri Reishi Plus, VET-P-IM sirup)

» Seniorom s diagnostikovanými nádormi je potrebné podávať prípravky s protinádorovým účinkom (Artenax, cdVet Zytovet, Myconutri Corioulus).

» Komplexné prípravky na podporu seniorských zvieratiek: cdVet SeniorDog, cdVet Felitatz Senior, Biogenic Vitality

4Psi malých a trpasličích plemien a domáce mačky majú často problémy so zubným kameňom a zápalom ďasien. Keďže v seniorskom veku sa tieto problémy zhoršujú, treba starostlivosti o zuby a ďasná venovať zvýšenú pozornosť. (Olej Pre zdravé zuby a ďasná psov, produktový rad DentaVet, DentOn, Kelparen). Výrazné prejavy ochorení zubov a ďasien by mal však riešiť veterinárny lekár.

5Seniori majú väčšinou oslabený zrak a sluch, takže sa pohybujú viac „po pamäti“. Dôležité preto je nenechávať na podlahe predmety, na ktorých by sa zviera mohlo pošmyknúť alebo poraniť. Časté a výrazné zmeny v usporiadaní domácnosti, napr. presúvanie nábytku, môžu spôsobiť stres, prípadne poranenie zvieraťa. Pokiaľ sú v domácnosti plávajúce podlahy alebo dlažba, je potrebné dať na miesta kde sa zvieratko najčastejšie pohybuje koberce alebo protišmykové podložky. Pre jednoduchší nástup do auta, alebo pohyb po schodoch možno zvážiť zakúpenie špeciálnej nástupnej lávky. Na starostlivosť o oči seniorov sú vhodné tieto produkty (Dokonalá Láska Hydrosol NevädzaDokonalá Láska Starostlivosť o oči, cdVet Očná starostlivosť zo silíc ruží).

6So seniorským psom je vhodnejšie chodiť častejšie na kratšie prechádzky. Psa treba nechať nech si sám zvolí tempo chôdze. Prechádzky robiť po každom kŕmení, pred spaním a hneď ráno. Pri prechádzkach je nutné používať obojok a vôdzku, netreba sa spoliehať na to, že pes poslúcha. Pes, ktorý horšie vidí a počuje, môže vbehnúť pod auto, spadnúť alebo sa ináč poraniť. Seniorskí psíkovia, hlavne tí s krátkou srsťou, môžu byť viac náchylní na prechladnutie, v studenom a vlhkom počasí je preto potrebné obliekať ich do praktického oblečenia.

7Je potrebné poskytnúť staršiemu zvieratku teplo, pohodlie  a  mäkké lôžko, hlavne ak má otlaky nad kĺbmi  alebo zápal kĺbov. Odporúčané sú ortopedické matrace alebo pelechy z tzv. lenivej peny, ktorá sa prispôsobí telu zvieratka. Dôležité je to hlavne u veľkých a obrovských plemien psov.

8Seniorské zvieratko je potrebné častejšie česať. Česaním sa nielen udržiava koža a srsť v dobrom stave, ale masírujú sa ním svaly a podporuje cirkulačný systém.

9Majiteľ by mal staršiemu psíkovi alebo mačičke dopriať rôzne motivačné a interaktívne hračky a dostatok spoločných hier a zábavy. Podporuje to jeho mentálne zdravie a spomaľuje proces starnutia mozgu.

10Intenzívnejšia by mala byť spolupráca majiteľa seniorského zvieratka s veterinárnym lekárom. Ich spoločným cieľom by malo byť predĺženie a skvalitnenie života zvierat. Preventívne prehliadky sú u seniorov obzvlášť dôležité, preto je potrebné absolvovať ich aspoň 1 x ročne. Včasné zachytenie ochorenia, stanovenie diagnózy a podávanie špeciálnych liekov a podporných prostriedkov poskytuje väčšiu šancu na liečbu, vyliečenie, prípadne spomalenie choroby.

co-mozete-urobit-pre-svoje-seniorske-zvieratko-10-dolezitych-zasad