8 dôležitých látok pre jarnú podporu imunity psov a mačiek

imunita-jar-titDlhá zima, dni bez jasného slnečného svitu a nedostatok pohybu na čerstvom vzduchu často vedú k oslabeniu organizmu majiteľov, ale aj ich zvieratiek.

Prechod zo zimného obdobia do jari otestuje, či je imunitný systém vášho zvieratka dostatočne odolný voči vírusom, baktériám, plesniam, parazitom a iným vplyvom.

Oslabený organizmus je citlivejší na vlhký chlad a viac vnímavý voči rôznym patogénom.

Netreba však čakať na prvé príznaky nejakého ochorenia, ale v rámci prevencie je vhodné podávať psíkom a mačičkám prírodné potravinové doplnky s obsahom látok podporujúcich ich imunitný systém.

8 dôležitých látok pre jarnú podporu imunity psov a mačiek

1. Probiotiká

Dopĺňajú do  tráviaceho traktu prospešné mikroorganizmy. Zdravá črevná flóra podporuje imunitu čriev, čo má vplyv aj na zlepšenej celkovej imunity. Ak uvažujete o doplnení stravy vášho zvieratka o probiotiká, majte na pamäti, že zvierací mikrobióm sa líši od nášho. Takže ak im dáte ten istý doplnok, ktorý užívate vy, pravdepodobne to pre nich nebude prínosom. Lepšou alternatívou je podávanie prípravkov určených špeciálne pre psov a mačky:

cdVet Fit-BARF Črevná flóra plus

Energy Probiovet

Mervue ProBio Pasta pre psy a šteniatka

Mervue ProBio Pasta pre veľké psy a šteňatá

Mervue ProBio Pasta pre mačky a mačiatka

Canvit Probio pre psy

Canvit Probio pre mačky

Viac informácií o probiotikách a prebiotikách si môžete prečítať v článku Potrebujú psi probiotiká aj prebiotiká?

2. Imunoglukán

Imunoglukán (alebo beta glukán) je látka získaná z Hlivy ustricovej. Na trhu je množstvo prípravkov s touto účinnou látkou určených pre ľudí, ale pre zvieratká sú vhodnejšie veterinárne produkty. Imunoglukán pre psov a mačky je obsahom produktov:

VET-P-IM sirup 120 ml

VET-P-IM sirup 500 ml

Topvet Sirup Beta-Glucan 200 ml

Natures Beta Glukan sirup 200 ml

Natures Beta Glukan sirup 500 ml

Natures Beta Glukan sirup 1000 ml

VetExpert VetoMune 

3. Vitamíny, minerálne látky, antioxidanty, omega-3 a 6 mastné kyseliny

Vitamíny, minerálne látky, antioxidanty, omega-3 a 6 mastné kyseliny a ďalšie užitočné látky (Echinacea) sú obsiahnuté vo viaczložkových prírodných produktoch:

MultiBoost - sirup pre psov

MultiBoost - pasta pre psov

4. Aloe vera

Je to rastlina so širokým spektrom pôsobenia, okrem iného má aj schopnosť inaktivovať vírusy a pri začínajúcom infekčnom ochorení dokáže skrátiť a zmierniť priebeh ochorenia.

cdVet Aloe Vera

5. Kolostrum

Kolostrum, alebo mledzivo je jedinečná potravina - okrem vitamínov, minerálov, stopových prvkov, esenciálnych i neesenciálnych aminokyselín, dodáva kolostrum prirodzené imunitné a rastové faktory v ojedinelej rozmanitosti a koncentrácii.

cdvet Kolostrum

6. Spirulína

Sladkovodná riasa Spirulína je prírodný zdroj aminokyselín, vitamínov a minerálnych látok. Podporuje imunitu a vitalitu organizmu.

Canvit BARF Spirulina

7. Čínske medicinálne huby

Myconutri Coriolus Plus

Myconutri Reishi Plus

Myconutri Cordyceps Plus

8. Propolis

Propolis je  včelí produkt, ktorý účinkuje ako prírodné antibiotikum. Skladá z rôznych substancií: z vitamínov, aminokyselín, mastných kyselín, stopových prvkov a flavonoidov, ktoré významne posilňujú imunitný systém. Prípravok je vhodný pri prevencii, ale aj pri liečbe rôznych ochorení.

Prípravok cdVet Propolis herbal obsahuje okrem propolisu aj ďalšie látky podporujúce imunitu – rakytník rešetliakový, spirulinu, atď. 

Ako-na-jar-podporit-obranyschopnost-organizmu-psov-a-maciek

+ Kvalitná potrava a pohyb

Kvalitná a vyvážená potrava je pre zdravie psov a mačiek nevyhnutná, viac sa dočítate v článku 6 príznakov toho, že váš psík potrebuje zmenu krmivaPre zdravie a dobrú kondíciu organizmu je veľmi dôležitý aj primeraný pohyb na čerstvom vzduchu.