5 najčastejších príznakov bolesti u psov a mačiek (+ 8 byliniek na ich zmiernenie)

bolestiPsi alebo mačky môžu byť majstrami v maskovaní bolesti, ktorú cítia. Môžu ticho trpieť a neprejavovať príznaky bolesti.

Tento inštinkt u nich pretrváva od "starých čias", keď museli skrývať svoju bolesť, aby prežili. Divo žijúce zvieratá také správanie zachraňuje pred tým, aby boli prenasledované alebo ulovené.

Z toho dôvodu majitelia domácich zvierat musia dobre poznať všetky ich zvyky, aby si  všimli, keď sa niečo v ich správaní zmení. Niektoré bolestivé ochorenia alebo poruchy sú veľmi zrejmé, ako napríklad zranenie po automobilovej nehode, ale iné poruchy môžu byť ťažšie rozpoznateľné. 

priznaky6x2

Ak váš maznáčik prežíva akúkoľvek bolesť či nepríjemný pocit a prejavuje jeden alebo viac z týchto symptómov bolesti, vezmite ho čo najskôr k svojmu veterinárnemu lekárovi.

Ideálne je, ak bolestiam predídeme, alebo ich liečime pomocou prírodných prostriedkov a bylín, ktoré organizmus zvieratka nezaťažia a nespôsobia mu ďalšie zdravotné problémy. Príroda nám ponúka niekoľko mimoriadne účinných rastlín, ktoré vášmu zvieratku uľavia pri bolestiach a zápaloch. Väčšina z týchto rastliniek je obsiahnutá v už hotových prírodných prípravkoch proti bolestiam kĺbov a artritíde.

TOP 8 BYLÍN NA ÚĽAVU OD BOLESTÍ KĹBOV 

1. Boswelia (Kadidlovník pilovitý)

Boswelia, alebo kadidlo je živica extrahovaná z kôry stromu. Obsahuje fytochemikálie, a tie zastavujú tvorbu leukotriénov, ktoré spôsobujú zápal. Je účinná proti bolestiam spôsobených artritídou a proti zápalom. 

V Ajurvédskej medicíne je často kombinovaná s kurkumou. Výskum švajčiarskych vedcov preukázal, že Boswelia významne znížila príznaky artritídy u 71% psov už po 6 týždňoch liečby! 

Boswelia je súčasťou mnohých liečiv na vnútorné aj vonkajšie použitie. V mimoriadne účinnej kombinácii Boswellia serrata – Boswellia carterii - Commiphora myrrha (Kadidlovník pilovitý – Kadidlovník pravý – Myrhovník pravý) ju nájdete v oleji na votretie Intenzívna boswelia od Dokonalej Lásky.

2. Harpago (Čertov pazúr)

Zvláštna africká rastlinka s latinským názvom Harpagophytum procumbens má výrazné protizápalové, analgetické a tonizačné vlastnosti. Jej hlavnou aktívnou látkou je harpagozid, ktorý dokáže prekvapivo rýchlo utlmiť bolesť a zmierniť zápal.

Harpago je výborným pomocníkom pri artritíde, reumatizme a bolestiach svalov a v tradičnej čínskej medicíne sa často kombinuje s vŕbovou kôrou. Pri akútnych bolestiach kĺbov pomáha tekutý prípravok Kĺbová výživa z bylinných tinktúr (Lauf-Fit).

Ak váš psík alebo mačička trpí artritídou, artrózou, alebo má opotrebované kĺby v dôsledku záťaže alebo veku, odporúčame hotové výživové doplnky s harpagom ArthroGreen Classic a ArthroGreen Plus (silnejší variant s vŕbovou kôrou). Oba prípravky zároveň obsahujú ďalšiu účinnú bylinku proti bolestiam, prasličku.

3. Praslička roľná (Equisetum arvense)

Praslička je odpradávna známa rôznymi liečivými účinkami, ale najmä svojou schopnosťou liečiť kosti a zranenia spojivového tkaniva.

Obsahuje bioaktívny kremík, ktorý je v tele základom pre tvorbu kostí, chrupaviek, kože a iných spojivových tkanív. Praslička môže pomôcť vyliečiť zranenia kĺbov a kostí, ale aj pooperačné rany.

Ak máte zvieratko s vysokým krvným tlakom alebo ochorením srdca, prekonzultujte podávanie čistej prasličky s veterinárnym lekárom. Praslička môže zmeniť chuť materského mlieka, preto je vhodné konzultovať aj jej podávanie dojčiacej samici.  

4. Kurkuma (Curcuma longa)

Kurkumovník dlhý dáva známemu indickému kari jeho žltú farbu. Tento malý oranžový koreň je mimoriadne účinný na zmiernenie bolestí, má protizápalový a antioxidačný účinok.

V Ajurvédskej medicíne sa kurkuma už od nepamäti využíva proti artritíde a iným bolestiam, no až teraz sa stáva extrémne populárna aj v západnom svete.

Psíkovi alebo mačičke je možné kurkumu pridávať priamo do stravy, dávajte však pozor na to, v akej je kvalite – podľa najnovších výskumov totiž patrí k najviac kontaminovaným plodinám modernej doby.

Tip: Ak nemáte čas zháňať a dávkovať BIO kurkumu, väčšina krmív Farmina N&D Quinoa ju už obsahuje v tej najvyššej kvalite.

[Recept na Zlatú pastu z kurkumy nájdete tu >>>]

5. Zázvor (Zhinger officinalis)

Zázvor je dobre známy svojim priaznivým vplyvom na tráviaci systém, vrátane zmiernenia plynatosti a nevoľnosti. Menej známa je však jeho schopnosť zmierniť bolesti spôsobené artritídou. Podobne ako boswelia, aj zázvor zastavuje tvorbu leukotriénov spôsobujúcich zápal. Môže tiež zlepšiť krvný obeh u starších psov, ktorí majú obmedzenú pohyblivosť.

Čerstvý zázvor je možné pridávať priamo do krmiva (ošúpaný a nadrobno nasekaný - ¼ čajovej lyžičky (čl) denne pre malé psy a mačky, ½ čl pre psy do 15 kg a ¾ čl pre veľké psy). Jeho chuť je však veľmi výrazná, a to môže byť veľký problém.

Odporúčame preto vyskúšať výživové doplnky s obsahom zázvoru pre psíkov (SeniorDog alebo Agili-Dog) a mačičky (Senior-Cat alebo feliTATZ Senior). Na vonkajšiu starostlivosť možno použiť olej proti bolestiam so zázvorovým esenciálnym olejom.

6. Kostihoj lekársky (Symphytum officinale)

Kostihoj patrí k tradičným bylinkám používaným na rôzne ochorenia od problémov s trávením až po rakovinu. Za svoje liečivé vlastnosti vďačí najmä alantoínu – zložke, ktorá urýchľuje bunkovú obnovu. Kyselina rozmarínová a ďalšie užitočné látky obsiahnuté v tejto rastlinke majú zas protizápalové a analgetické vlastnosti. Preto je kostihoj ideálnou bylinkou na liečenie bolestí, a to najmä formou teplých obkladov.

Vnútorné užívanie sa neodporúča, pretože kostihoj obsahuje pyrolizidínové alkaloidy, ktoré môžu vo vyšších dávkach poškodiť pečeň.

7. Yucca (Yucca Schidigera)

Koreň tejto púštnej rastliny má mnoho výživových a liečivých vlastností. Testy dokonca preukázali, že Yucca je prospešná aj pre zvieratká, ako je dobytok či hydina. Jej primárnymi zložkami sú steroidné saponíny (nenechajte sa zmiasť slovom "steroidné" - nemajú nič spoločné so syntetickými kortikosteroidmi), u ktorých sa preukázalo, že poskytujú účinnú úľavu od bolesti kĺbov a zápalu u ľudských pacientov s artritídou.

Yucca však obsahuje látky, ktoré môžu pri dlhodobom podávaní podráždiť tráviaci systém a vyvolať zvracanie. Preto sa odporúča robiť pravidelné pauzy (každé dva týždne) a nepodávať ju nepretržite.

8. Alfalfa (Lucerna siata)

Rastlinka s latinským názvom Medicago sativa je mimoriadne bohatá na množstvo živín a je jednou z najúčinnejších rastlín pri liečbe artritídy. Je vhodná aj na dlhodobé každodenné pridávanie do krmiva a po určitej dobe môže zmierniť artritídu a pomôcť starším psíkom a mačičkám.

Lucernu možno pridávať do krmiva v sušenej forme (štipka denne na každých 15 kíl váhy), je však potrebné dávať pozor, aby sa do krmiva nedostali kvety a semená tejto rastliny, pretože tie obsahujú L-canavanín, aminokyselinu, ktorá môže spôsobiť zníženie počtu bielych krviniek až anémiu.

Ideálnym riešením je teda zaobstarať si už hotový výživový doplnok, prípadne krmivo s obsahom lucerny siatej. Na vonkajšie použitie je vhodná Kĺbová výživa synergické byliny, ktorá pomáha najmä pri dysplázii bedrových a lakťových kĺbov.