5 prírodných riešení alergií u psov

5-prirodnych-rieseni-alergii-u-psov-titRôznymi alergiami v súčasnosti trpí pomerne veľa psov. K alergickej reakcii dochádza, keď imunitný systém psa nadmerne reaguje na tzv. „spúšťače“  vo svojom prostredí.

Veľa sa hovorí  o potravinových alergiách, kedy je spúšťačom nejaká zložka v potrave psa, ale alergie na blšie výlučky a na faktory životného prostredia sú v skutočnosti u psov častejšie.

Čo spôsobuje environmentálne alergie u psov? Najčastejšie spúšťače sú pele rastlín a stromov, prach, plesne alebo iné látky vo vzduchu. 

Pri alergii na potravu je riešením odstránenie problémovej položky z potravy psa, ale zbaviť sa environmentálnych spúšťačov a držať psa v prostredí bez alergénov, väčšinou nie je možné. 

Klasická veterinárna medicína má pre liečbu alergií u psov svoje odporúčania a postupy, ale existujú aj prírodné riešenia, ktoré môžu pomôcť zmierniť nepríjemné prejavy tohto ochorenia.

5 prírodných riešení alergií u psov:

1. Kravské kolostrum

Kravy produkujú kolostrum (mledzivo) v prvom mlieku okamžite po narodení teľaťa. To pomáha teľatám budovať si vlastnú imunitu a môže pomôcť posilniť aj imunitu psa a zvládnuť tak jeho alergiu.

[Tip:] cdVet Kolostrum

2. Jablčný ocot

Surový, organický jablčný ocot môže zmierniť alergické svrbenie. Pomáha tiež zbaviť sa škodlivých alergénov.

Jedným z najbežnejších prejavov alergií na spúšťače zo životného prostredia u psov je svrbenie labiek. Je to zvyčajne kvôli ich neustálemu vystaveniu alergénom.

Vyskúšajte kúpeľ labiek psa, ktorý mu pomôže:

  • Zmiešajte dva diely vody a jeden diel jablčného octu do vedra alebo vane.
  • Namočte labky na päť minút.
  • Neoplachujte, ale po nasiaknutí labky dobre vysušte.

3. Byliny

Existujú byliny, ktoré majú antialergické vlastnosti:

li Žihľava

Listy žihľavy môžete usušiť a pripraviť z nich čaj. Čerstvé listy žihľavy môžete opražiť na panvici s kokosovým olejom a pridávať k jedlu svojho psa.

Pre lokálnu úľavu urobte obklad: zriedenú tinktúru alebo čaj zo žihľavy nalejte na čistú bavlnenú tkaninu a prikryte postihnuté miesto .

li Astragalus (Kozinec blanitý)

Astragalus pomáha posilňovať imunitný systém a zmierňuje príznaky alergie. Predáva sa v prášku, kapsulách alebo ako tinktúra.

4. Omega-3 mastné kyseliny

Výskum ukazuje, že omega-3 mastné kyseliny pomáhajú regulovať zápalovú reakciu, ktorá spôsobuje alergie.

Omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA nájdete v mastných rybách, takže makrely a sardinky sú dobrou voľbou na kŕmenie, ale omega-3 mastné kyseliny je možné podávať psovi aj vo forme výživových doplnkov:

Energy Omegavet 30 ml

Canvit BARF Salmon Oil 500 ml

Himalaya Furglow Liquid 200 ml

5. Kvercetín

Keď organizmus psa dôjde do kontaktu s nejakým alergénom, uvoľní histamín. Histamín prispieva k zápalu, sčervenaniu a podráždeniu. Kvercetín (bioflavonoid) obsahuje antihistamínové zlúčeniny, ktoré môžu zastaviť túto produkciu. Výskumy ukazujú, že kvercetín môže skutočne vypnúť produkciu histamínu. Môže tiež zastaviť tvorbu zápalových molekúl a zabrániť svrbeniu.

Kvercetín obsahujú niektoré druhy ovocia a zeleniny: jablká, banány, brokolica, cesnak, petržlen. Môžete ich pridať do stravy svojho psa, alebo mu môžete podávať prírodný doplnok stravy  s obsahom kvercetínu Histamin Control.

Pozor: doplnok stravy s obsahom kvercetínu však nepodávajte dlhodobo a úplne sa vyhnite jeho podávaniu psom s ochorením obličiek.

5-prirodnych-rieseni-alergii-u-psov

Ďalšie tipy na riešenie environmentálnych alergií u psov:

  • Kŕmte psa kvalitnou stravou, aby ste posilnili zdravie čriev a zlepšili prirodzenú imunitu psa.
  • Podávajte pravidelne probiotiká.
  • Často vymieňajte filter v čističke vzduchu.
  • Počas vysávania zatvorte psa v inej miestnosti. Vysávanie môže rozvíriť alergény a zhoršiť u neho prejavy alergie.
  • Po návrate z prechádzky, hlavne v letnom období, kedy kvitnú rôzne rastliny, psa osprchujte čistou vlažnou vodou. Zbavíte ho tak alergénov zachytených na jeho srsti.
  • Vymeňte chemické čistiace prostriedky za prírodné čističe. Ochránite tak vášho psa pred škodlivými prísadami v čistiacich prostriedkoch, ktoré tiež môžu spôsobiť alergie.
  • Na zmiernenie príznakov alergie a podporu imunity a zdravia kože sú vhodné aj tieto prírodné produkty:

cdVet Avokádový sprej proti svrbeniu

cdVet Vitalita srsti a kože

Dokonalá Láska Alergia, svrbenie, podpora hojenia - šampón 100 ml

Dokonalá Láska Alergia, hojenie, svrbenie - podporný olej 200 ml