10 nástrah leta a ako pred nimi psíkov ochrániť

10-nastrah-leta-titPre väčšinu z nás znamená leto slnko, pohodu a odpočinok na dovolenke, ale toto obdobie môže priniesť aj situácie, ktoré sa v iných obdobiach roka nevyskytujú, a ktoré môžu ohroziť vašich štvornohých miláčikov. 

Aby ste si mohli užívať bezproblémové leto, je dobré vedieť na čo dávať pozor a čomu sa vyhnúť...  

1. Prehriatie

Prehriatie a jeho následky môžu ohroziť život psíkov, preto treba venovať mimoriadnu pozornosť prevencii a dodržiavať tieto zásady:

  • nikdy nenechávať psíka zatvoreného v aute, ani na chvíľu, ani keď je auto v tieni, ani keď sú pootvorené okná
  • nechodiť s ním na prechádzky počas najväčšej horúčavy, uprednostniť skoré ráno a večer
  • pri prechádzkach nepoužívať nylonové náhubky, ktoré psovi bránia dychčať
  • počas horúceho počasia mu nedovoliť behať, skákať alebo aportovať
  • poskytnúť mu dostatok pitnej vody a možnosť pobytu v tieni alebo v dobre vetranej miestnosti
  • neumožniť rozhorúčenému psovi, aby skákal do vody
  • nenechať srsť psa vyholiť až na kožu – srsť ho chráni pred UV žiarením a má svoju úlohu v termoregulácii organizmu; bezsrsté plemená je potrebné chrániť krémom s vysokým UV faktorom
  • primerane psíka ochladzovať, prípadne používať chladiace podložky, šatky a misky

2. Dehydratácia

Psi majú len malé množstvo potných žliaz a tepla zbavujú dychčaním. V horúčavách preto rýchlo strácajú tekutiny, ktoré sa musia nahradiť primeraným pitím. Zabezpečte psíkom dostatok čerstvej pitnej vody (tým „vonkajším“ ju umiestnite do tieňa), na prechádzky noste vodu so sebou vo fľaši a psíkovi ju často ponúkajte.

3. Popálenie labiek na horúcich asfaltových chodníkoch

Rozhorúčený asfalt môže psíkom spôsobiť vážne a veľmi bolestivé popáleniny, ktoré si vyžadujú odbornú liečbu. Počas horúceho počasia je preto potrebné sa chodníkom vyhýbať a  labky ošetrovať prípravkami určenými na tento účel.

4. Osiny

Pichľavé kúsky niektorých rastlín dokážu psíkov poriadne potrápiť, lebo sú schopné vniknúť do zvukovodu, spojivkového vaku oka, nosa, papuľky alebo pod kožu (najčastejšie na labkách) a často vyžadujú odbornú liečbu. Ako sa tomu vyhnúť?

  • podľa možnosti sa pri prechádzkach vyhýbajte nepokoseným lúkam
  • udržiavajte srsť psíka, strihajte ju na labkách a v okolí uší
  • po každej prechádzke psíka vyčešte a dôkladne ho prezrite, či nemá niekde na tele zachytenú osinu

Keď po pobyte vonku začne váš psík triasť hlavou alebo si intenzívne líže labku, zájdite radšej na vyšetrenie do veterinárnej ambulancie, vyhnete sa tak možným komplikáciám.

5. Búrky

Pre mnohých psíkov sú zvuky a svetelné efekty počas búrky doslova utrpením. Psíkom so strachom z búrok je možné pomôcť prírodnými prípravkami na tlmenie strachu, ale často je potrebná aj odborná pomoc veterinárneho lekára – špecialistu na poruchy správania.

6. Poštípanie hmyzom

Osy, včely, komáre a mravce sú v lete mimoriadne aktívne. Môžu spôsobiť nepríjemné štípance, ale pre alergických psíkov predstavujú často až ohrozenie života. Riešením je používanie prípravkov s repelentným účinkom alebo podávanie bylín, ktoré zlepšujú stav kože a upravujú pach zvieraťa

7. Napadnutie vnútornými a vonkajšími parazitmi

Počas leta je zvýšené riziko napadnutia parazitickými červami. Niektorí  nezodpovední majitelia psov neodstraňujú ich výkaly, v ktorých môžu byť vajíčka parazitov. V teplom a suchom počasí výkaly rýchlo vyschnú a vietor vajíčka roznáša do okolia. Vyňuchávaním, olizovaním alebo požieraním trávy sa tak psi môžu nakaziť. Pravidelne ich preto odčervujte, alebo požiadajte vášho veterinárneho lekára o vyšetrenie trusu psíka. Dôsledná ochrana pred blchami a kliešťami chemickými alebo prírodným antiparazitikami je už samozrejmosťou.

8. Hot spot

Za týmto výrazom sa skrýva nepríjemný a bolestivý zápal kože rôzneho rozsahu, ktorý sa vyskytuje hlavne u psov s hustou srsťou. Pravidelne preto kontrolujte kožu psíkov, po kúpaní im zabezpečte primeraný pohyb, aby poriadne vyschli a predišli ste tak zapareniu kože hlavne v záhyboch. Pokročilé zápaly si vyžadujú liečbu veterinárneho lekára, ale miernejšie problémy sa dajú zvládnuť aj prírodnými prípravkami, ako sú Terapeutické čierne bahnoZaceľovač rán WundEx.

9. Prechladnutie

Prechladnutie je síce častejšie v chladnom a vlhkom počasí, ale prievan, klimatizácia, studená voda a zmrzlina môžu psíkom spôsobiť rôzne zdravotné problémy. Podpora imunity je preto na mieste aj v lete (Energy Imunovet).

10. Tráviace ťažkosti

V horúčavách sa hlavne vlhká potrava v miske rýchlejšie kazí a môže u psíkov vyvolať zvracanie, plynatosť, hnačky a nechutenstvo. Nenechávajte preto krmivo v miske dlhšiu dobu, prípadne používajte chladiace misky. Počas horúčav kŕmte psíka ľahko stráviteľným krmivom a preventívne mu podávajte prebiotiká a probiotiká (Energy Probiovet).

10-nastrah-leta