Zelenina pre psíkov? 10 dôvodov, prečo by mala byť v jedálničku vášho chlpáča

zelenina-titČi už barfujete, alebo nie, zelenina môže byť pre vášho psíka nesmierne prospešným zdrojom živín, ktoré bežná psia strava neobsahuje.

Pes sa v rozdelení zvierat na bylinožravé, všežravé a mäsožravé nachádza niekde medzi všežravcom a mäsožravcom, nie je teda výlučne mäsožravý. Z toho dôvodu potrebuje svoju stravu obohacovať aj zeleninou a ovocím. Aké sú teda top dôvody pre to, aby ste do jedálnička vášho miláčika zaradili zeleninu a ovocie?

1 Evolúcia - Psi jedia zeleninu prirodzene

Ako už bolo spomínané, psi nie sú výlučne mäsožraví a už vôbec nie bylinožraví. 

Psi, vlci a dingovia jedia zeleninu už stovky rokov.  

  • Voľne žijúci psi, vlci a dingovia jedia črevný obsah svojej koristi
  • Pri hľadaní potravy nepohrdnú ani ovocím a iným rastlinným materiálom
  • Psi sa bežne kŕmia i na skládkach odpadu
  • Moderní psi si pokojne dajú domácu stravu a dokonca si môžu pochutiť i na komposte

2 Zelenina pomáha alkalizovať telo

Vyváženosť zásaditej a kyslej stravy je dôležitá aj pre zdravie psíka. Orgány ako pečeň, pankreas, žlčník, srdce a obličky fungujú lepšie v zásaditom prostredí. Príliš veľa kyslosti môže viesť k zápalom, ktoré sú zodpovedné za mnohé chronické ochorenia Bielkoviny ako mäso telo prekysľujú, zatiaľ čo väčšina zeleniny a niektorých druhov ovocia má na telo zásaditý účinok.

3 Rozsah živín

Zelenina poskytuje bielkoviny, lipidy, tuky, sacharidy, fytonutrienty a vlákninu, čo z nej robí kompletné jedlo - prinajmenšom pre bylinožravce ako kravy, ovce a králiky.

ake-ziviny

Ale to neznamená, že váš pes môže prežiť ako vegetarián.

Bolo by skutočne náročné dodať mu toľko zeleniny, aby ho úplne vyživila. Navyše je potrebné pridať nejaké obilniny a strukoviny, aby sa zabezpečila správna rovnováha aminokyselín. Obilniny a strukoviny však obsahujú príliš mnoho sacharidov, čo môže negatívne vplývať na vznik rôznych ochorení. Mäso je teda ideálnym zdrojom bielkovín a celého radu aminokyselín.

4 Voda

Ovocie a zelenina sú vynikajúcim zdrojom vody. Mnoho psov dnes žije v chronickom stave dehydratácie, čo prispieva k problémom, ako je ochorenie obličiek alebo tvorba kameňov v močovom mechúre.

5 Vitamíny

Surová zelenina poskytuje  telu psa väčšinu vitamínov, vrátane:

  • väčšiny vitamínov B (ale len málo B12, B1 (tiamín) alebo cholín, takže váš pes potrebuje aj potravu, ako je pečeň a vajcia, ktoré mu dodajú tieto živiny)
  • vitamín C a kofaktory: psi si vytvárajú svoj vlastný vitamín C, ale potrebujú kofaktory, ktoré pomáhajú telu využívať ho 
  • Vitamín A, E a K

V zelenine nie je veľa vitamínu D a psy nemajú holú pokožku, aby ho absorbovali zo slnka, ako my ľudia. Takže opäť, psy potrebujú pečeň kvôli vitamínu D.

6 Minerály

Tmavozelená zelenina obsahuje dôležité minerály, ako je vápnik, draslík a horčík.

Zelenina ako lucerna siata (alfalfa) a morské riasy sú tiež dobrým zdrojom minerálov. Korene lucerny siahajú až 12 metrov po zem a absorbujú z nej minerály. Morské riasy zachytávajú minerály a mikroživiny z mora.

7 Omega-3

Morské trávy a riasy (fytoplanktón) obsahujú kompletnú zásobu esenciálnych mastných kyselín a sú bohaté na Omega-3 (o to viac, ak sa pestujú v chladnom prostredí).

Omega-3 znižuje zápal a podporuje mozog a centrálny nervový systém, ako aj dýchanie, krvný obeh, trávenie a imunitu.

8 Fytonutrienty

Fytonutrienty sú len v rastlinách. Majú ochrannú funkciuobsahujú enzýmy, antioxidanty a protizápalové molekuly (viac o nich nižšie).

Fytonutrienty sú antivírusové, antifungálne, antibakteriálne, antihelmintické (proti červom) látky, pôsobia proti starnutiu, proti degenerácii a predovšetkým proti rakovine.

Enzýmy

Enzýmy v potravinách pomáhajú pri trávení. Tropické ovocie ako ananás (obsahujúce bromelaín) a papája (papain) sú obzvlášť prospešné.

Antioxidanty 

Zelenina, ovocie a bylinky sú plné antioxidantov. Antioxidanty chránia pred voľnými radikálmi (nestabilnými molekulami, ktoré sú hlavnou príčinou starnutia) a opäť ich možno získať iba z ovocia a zeleniny.

Protizápalové molekuly

Medzi protizápalové molekuly patria bylinky ako kurkuma, všetky druhy bobúľ a Omega-3 mastné kyseliny. Omega-3 nie je sama o sebe protizápalová, ale poháňa protizápalové účinky Omega-6, čo je dôvod, prečo psi potrebujú oboje.

9 Vláknina

Surová zelenina obsahuje zdravú vlákninu. Rastlinná vláknina je oveľa lepšia a oveľa zdravšia ako vláknina z obilnín. Zelenina obsahuje rozpustnú vlákninu, ktorá je strávená mikróbmi v tenkom čreve. Nerozpustná vláknina vytláča potravu a pomáha jej prechádzať hrubým črevom.

Vláknina je u starších psov nevyhnutná pri liečbe a prevencii degeneratívnych ochorení.

10 Zelenina pomáha liečiť choroby 

Zelenina pomáha liečiť všetky degeneratívne ochorenia. Hovorí sa, že zelenina je obzvlášť dôležitá pri liečbe závažných chorôb, ako je rakovina a ochorenie obličiek.

Ako správne kŕmiť zeleninou?

Ideálne je začať už od šteniatka vo veku asi šesť týždňov. Zelenina a ovocie by mali tvoriť približne 10% stravy vášho psa.

V sezóne používajte akúkoľvek zeleninu, je potrebné ju ale nakrájať na malé kúsky alebo rozmixovať v mixéri, inak ju psík nebude vedieť stráviť. Vyhnite sa cibuli, strukovinám, makadamovým orechom a avokádu, ktoré môžu byť pre psov toxické!ktorej-sa-vyhybat

V prípade, že ste premýšľali o cesnaku, je to bezpečné a keď sa používa s mierou, má mnoho zdravotných prínosov.

Neprekrmujte psíka kapustovou zeleninou, pretože to môže mať negatívny vplyv na činnosť štítnej žľazy. Taktiež je vhodné vyhýbať sa škrobovej zelenine ako sú zemiaky, sladké zemiaky a strukoviny ako hrášok.

Ovocie musí byť zrelé, inak môže spôsobiť hnačku. Dávajte pozor na kôstky v ovocí ako sú napríklad slivky, pretože môžu spôsobiť zápchu. Ak je váš psík diabetik, ovocie mu nedávajte.

Odporúča sa zamiešať zeleninu a ovocie do surovej stravy s mletým mäsom. Dbajte aj na kvalitu a pôvod mäsa.

Ak vášmu psíkovi chcete dopriať tú najlepšiu výživu, ale nemáte čas pripravovať mu denne čerstvé menu, pozrite si naše doplnky k výžive cdVet Fit-BARF Zelenina (TCVM)cdVet Fit-BARF OvociecdVet Fit-BARF Sensitive, ktoré obsahujú už hotovú, kompletnú a vyváženú zmes ovocia alebo zeleniny, ktorú stačí jednoducho primiešať do krmiva ;-)