15 dôvodov prečo si niektorí psi pochutnávajú na hovienkach

15-dovodov-titPožieranie vlastných výkalov alebo výkalov iných zvierat či ľudí (koprofágia) je podľa nás nechutná a odporná záležitosť, ale pre mnohých psov je to vlastne bežné správanie. 

Príčiny toho, prečo niektorí psi považujú výkaly doslova za pochúťku, sú rôzne. Kým u niektorých sa jedná o problém so správaním, u iných môže ísť o zdravotné dôvody, preto predtým, než sa to pokúsime riešiť, musíme zistiť príčiny.

 

15-dovodov

 

Čo sa s tým dá robiť?

Existuje teda veľa dôvodov, prečo váš pes môže byť vášnivým požieračom výkalov.

Pýtate sa ako tento problém riešiť?

  • V prvom rade dodržiavajte čistotu v prostredí vášho psa. Jeho exkrementy ihneď odstráňte a nedajte mu  príležitosť, aby si spomenul, ako tie čerstvé výkaly výborne chutia. Ak máte iné domáce zvieratá, vyčistite ich toalety čím skôr, aby ste zabránili  pokušeniu.
  • Zabezpečte, aby váš psík bol stále mentálne aj fyzicky zamestnaný. Pravidelne s ním choďte na prechádzky a precvičujte s ním povely základnej poslušnosti. Nadmerne aktívni alebo pracovní psi potrebujú zvýšený výdaj energie, vhodné je agility alebo iný mozog a telo stimulujúci tréning. Poskytnite psovi rôzne motivačné hračky a dajte mu príležitosť riešiť rôzne „hlavolamy“.
  • Uistite sa, že váš psík dostáva pestrú stravu s kvalitnými živinami. Pokiaľ ho kŕmite granulami, vhodné je ku krmivo pridávať tráviace enzýmy, prebiotiká a probiotiká, vitamíny a minerálne látky.
  • Pravidelne odčervujte všetky zvieratá v domácnosti. Môžete tiež požiadať vášho veterinárneho lekára o vyšetrenie stolice psa na parazity a odčervite len v prípade pozitívneho výsledku. Použiť na to môžete aj prírodné prípravky na báze bylín.
  • Vyhnite sa neprimeranému trestaniu za požieranie výkalov, pretože je to neúčinné a dosiahnete len to, že sa vás psík začne báť.
  • Keď pes požiera vlastné výkaly, alebo výkaly iných zvierat v domácnosti, na odradenie môže pomôcť pridávanie špenátu alebo ananásu do potravy.
  • Pokiaľ problémy pretrvávajú, dajte svojho psíka vyšetriť vo veterinárnej ambulancii.
  • Keď sa u psíka nezistí žiadne fyzické ochorenie, ani prítomnosť iných faktorov, je potrebné problém riešiť ako poruchu správania s využitím techník na modifikáciu správania.

 

Náš tip: 

VetExpert CoproVet 30 kaps. cdVet Fit- BARF Črevná flóra plus Energy Probiovet 90 kapsúl