Kokosový olej pre psov? 10 dôvodov, prečo ho používať

kokos-titKokosový olej je v súčasnosti veľmi populárny. Jeho univerzálne využitie z neho robí dokonalého pomocníka, ktorého je dobré mať vždy po ruke. Dá sa používať ako doplnok výživy, na varenie, ako domáca zubná pasta, alebo zložka domáceho deodorantu, či na hydratáciu pleti a vlasov. 
Vďaka antibakteriálnym, antimykotickým a antivírusovým vlastnostiam mnoho ľudí používa kokosový olej i na medicínske účely. Ale čo používanie kokosového oleja u psov a mačiek?

Rastlinné oleje obsahujú esenciálne mastné kyseliny a živiny, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie vášho psa. Kokosový olej je jedným z nich. Tuky v kokosovom oleji sa považujú za "podmienene nevyhnutné", čo znamená, že za určitých okolností (napríklad počas gravidity a rastu) sú nevyhnutne potrebné.

Mastné kyseliny stredného reťazca, ktoré sa nachádzajú v kokosovom mlieku, sú tiež v materskom mlieku ľudí a iných cicavcov, a preto je kokosový olej zložkou mnohých dojčenských výživ. Zdravotný prínos kokosového oleja pre psy je teda obrovský. Prečítajte si, ako môže kokosový olej prospieť zdraviu vášho chlpáča.

Prečo používať kokosový olej u psov a mačiek?

kokos-prinosy

Aký druh kokosového oleja vybrať?

Najvhodnejší je panenský alebo extra panenský kokosový olej, najlepšie organický a predávaný v sklenenej (nie plastovej) nádobe. Existuje aj iný druh kokosového oleja - rafinovaný, bielený a deodorizovaný (RBD), ten však nie je úplne ideálny, pretože ohrievanie a filtrovanie oleja znamená potenciálnu stratu živín. RBD olej má neutrálnu chuť a vôňu, preto môže byť prijateľným riešením pre psíkov, ktorí nemajú radi chuť kokosového oleja.

Ako dávkovať kokosový olej?

Postupne by ste sa mali dopracovať na 1 čajovú lyžičku na 5 kg telesnej hmotnosti za deň. Začnite s jednou štvrtinou tejto dávky, potom ju postupne zvyšujte, až kým nedosiahnete odporúčanú dávku.

Poznámka: Kokosový olej je vhodné obmieňať a do krmiva pridávať aj olej s obsahom Omega-3, aby bola strava psíka vyvážená. V prípade, že má váš psík alebo mačička zdravotné problémy, je vhodné používanie a dávkovanie kokosového oleja konzultovať s vašim veterinárnym lekárom.