Môžu čistiace prostriedky ublížiť vášmu zvieratku? (+4 recepty na domáce čističe)

cistiace-prostriedky-titAj váš chlpatý kamarát zvykne bežne ležať na podlahe alebo nábytku? Kúpete ho vo vani, alebo si dokonca občas niečo „zobne“ z kuchynskej linky? 

Predpokladajme, že áno. Pomysleli ste už niekedy na to, že čistiace prostriedky, ktoré používate na čistenie domácnosti, môžu škodiť jeho zdraviu?  

Nebezpečná čistota

Mnoho populárnych čistiacich prostriedkov pre domácnosť obsahuje prísady, ktoré sú veľmi jedovaté. Domáce zvieratko, ktoré trávi väčšinu času na podlahe alebo v jej blízkosti, je týmto toxínom neustále vystavené, dýcha ich, alebo ich absorbuje cez vankúšiky na labkách a cez pokožku.

Ak používate chemické prípravky na čistenie domácnosti, skúste myslieť i na vášho chlpáča, chrániť ho pred nebezpečnými chemikáliami a používať bezpečné čistiace prostriedky.

Vždy, keď vydrhnete celú domácnosť pomocou rôznych sprejov a čistiacich prostriedkov, váš miláčik na podlahe spí a olizuje ju. Toxínom je tak vystavený oveľa viac ako vy. Navyše napríklad pes má až 10 000 krát citlivejší čuch ako my ľudia. Ak má váš čistič na podlahy silnú vôňu pre vás, ako asi „vonia“ vášmu psíkovi?

Akým toxickým zložkám sa teda vyhnúť?

nebezpecne-latky@zdraviezvierat.sk

Amoniak (tiež nazývaný hydroxid amónny)

Amoniak je veľmi populárny čistiaci prostriedok - je to jedna z najbežnejšie vyrábaných chemikálií. A je tiež vysoko toxický. Je to známa dráždivá látka, najmä pre dýchací systém psa a mačky. Môže spôsobiť pálenie v krku, v nose a v dýchacích cestách, čo môže viesť k problémom s dýchaním. Môže tiež dráždiť pokožku a oči. Ak sa vaše zvieratko olizuje, môže to viesť k páleniu v ústach, hrdle a žalúdku.

Amoniak sa bežne vyskytuje v čističoch sporákov a rúr, čističoch okien, čistiacich prostriedkoch na nehrdzavejúcu oceľ, vo voskoch na podlahu.

Bielidlo (chlór)

Všetci sme počuli o používaní bielidla na čistenie. Je to silný dezinfekčný prostriedok a mnoho ľudí ho používa buď samostatne, alebo v produktoch, ktoré ho obsahujú ako zložku. Bielidlo je však nebezpečné tak pre zvieratá ako aj pre ľudí. V závislosti od toho, koľko pes alebo mačka prehltne, môže bielidlo vyvolať zvracanie, hnačku, popáleniny v papuli alebo v krku, dokonca aj záchvaty a šok. Ak vdychuje výpary, môže to viesť k ochoreniu dýchacích ciest.

Bielidlo sa bežne vyskytuje v: čistiacich práškoch, čistiacich prostriedkoch na toalety, pracích práškoch, prostriedkoch na umývanie riadu, univerzálnych čistiacich prostriedkoch.

Ftaláty

Jedná sa o chemikálie narúšajúce endokrinný systém, ktoré sa používajú aby výrobky príjemne voňali. "Vôňa" môže znamenať ftaláty (a zvyčajne to tak aj je). Vystavenie ftalátom vedie k poruchám hormonálneho systému, následkom čoho môžu byť: predčasné pôrody, pohlavné a reprodukčné defekty, nižšia produkcia spermií, skorší nástup puberty a spojenie s rizikovými faktormi rakoviny, astmy a alergií.

Ftaláty sa bežne vyskytujú napríklad v dezodorantoch, univerzálnych čistiacich prostriedkoch a pod. 

Glykolétery

Glykolétery sú ďalšou toxickou chemikáliou, ktorá sa nachádza v mnohých výrobkoch pre domácnosť. Môžu spôsobiť poškodenie pečene, nervov a zažívacieho traktu. Sú tiež spojené s poškodením pľúc, anémiou a poškodením obličiek u zvierat aj u ľudí. 

Glykolétery sa bežne vyskytujú v univerzálnych čistiacich prostriedkoch, odstraňovačoch škvŕn, čističoch na koberce, čistiacich prostriedkoch na okná, tekutých mydlách.

Formaldehyd

Formaldehyd je prostriedok na balzamovanie, ale často sa nachádza aj v domácich čistiacich prostriedkoch. Keď dosiahne izbovú teplotu, uvoľní sa do ovzdušia a inhalujete ho vy aj vaše zvieratko. Má vážne dráždivé účinky na oči a pokožku, môže znížiť respiračnú frekvenciu a znížiť mieru nervovej odpovede.

Formaldehyd sa bežne vyskytuje v univerzálnych čistiacich prostriedkoch pre domácnosť, elektrických osviežovačoch vzduchu, papierových utierkach, mydlách na ruky, šampónoch pre zvieratá.

1,4-dioxán

1,4-dioxán je bezfarebná kvapalina, slabo éterického zápachu, ktorá je vedľajším produktom výrobného procesu chemikálií, plastov, pesticídov a kozmetiky. Dýchanie, prehltnutie alebo kontakt s pokožkou primárne postihuje obličky a pečeň a spôsobuje podráždenie. 1,4-dioxán tiež môže spôsobiť rakovinuA pretože je to vedľajší produkt, zvyčajne nie je uvedený na etikete prípravku.

1,4-dioxán sa bežne vyskytuje v pracích práškoch, kozmetike, farbách a lakoch.

Prírodné čistiace prostriedky

recepty-bezpecne-cistenie@zdraviezvierat.sk

Ak si chcete ušetriť bolesť hlavy (a odstrániť riziko pre vášho chlpáča), stačí siahnuť po starej dobrej sóde bikarbóne, citrónovej šťave a octe a vyrobiť si vlastné, zdravotne nezávadné prostriedky na čistenie domácnosti.

Do zoznamu vhodných prípravkov pridajte čistiace prostriedky pre domáce zvieratá. Sú oveľa bezpečnejšie pre vášho miláčika - a pre životné prostredie.