Príčiny ochorení zubov a ďasien u psov: 5 tipov ako im predchádzať

priciny-ochoreni-zubov-titOchorenie zubov a ďasien patrí u psov medzi najbežnejšie sa vyskytujúce a najčastejšie diagnostikované zdravotné problémy.

Z celostného hľadiska nie je možné, aby bol pes zdravý, pokiaľ nemá zdravé zuby a ďasná, starostlivosť o ne preto nemožno podceňovať.

Zubný kameň a zapálené ďasná nie sú len estetický problém sprevádzaný nepríjemným zápachom z papuľky, ale môžu negatívne ovplyvňovať celkový zdravotný stav psíka, ako aj kvalitu a dĺžku jeho života.

Prečo niektorí psi majú problémy so zubami a iní nie?

00bfb2.1Plemenná predispozícia

Malé a toy plemená, ako aj brachycefalické (krátkolebé) plemená psov sú náchylnejšie na ochorenie zubov ako väčšie psy. Príčinou sú hlavne anatomické pomery na hlave a čeľustiach, stavba chrupu a kratšie zubné korene. Plemená ako jorkšír, čivava, šicu, pekinéz, mops a ďalšie, preto trpia týmito problémami oveľa častejšie ako iní psi a vyžadujú si preto aj intenzívnejšiu starostlivosť.

00bfb2.2Nedostatočná alebo chýbajúca starostlivosť o zuby a ďasná

Pravidelná starostlivosť o zuby a ďasná je často majiteľmi psov podceňovaná a zanedbávaná. Mnohí majitelia sa spoliehajú len na účinok rôznych „dentálnych“ tyčiniek z chovateľských potrieb, a až keď je stav v papuľke ich psíka katastrofálny, navštívia veterinárnu ambulanciu.

00bfb2.3Nekvalitné / nevhodné krmivo

Kŕmenie výlučne mäkkou potravou alebo krmivom s vysokým obsahom obilnín / karbohydrátov sa významnou mierou podieľa na tvorbe zubného kameňa a ďalších problémov v papuľke psov.

priciny-ochoreni-zubov-preco-maju-niektori

Čo môže urobiť majiteľ psíka, aby udržal zuby svojho psíka čisté a jeho ďasná zdravé?

00bfb2.1Pravidelne sa starať o jeho zuby a ďasná.

Netreba sa však spoliehať sa výlučne na odstránenie zubného kameňa v narkóze. Častá narkóza a mechanické čistenie zaťažujú organizmus psa a aj po takom zákroku je potrebné začať sa pravidelne starať o zuby. Pravidelná starostlivosť o zuby a ďasná psov by mala začať už v šteňacom veku, aby si psík zvykol na manipuláciu v papuľke. Potrebné je používať výlučne produkty určené pre zvieratá. Humánne zubné pasty či gély môžu spôsobiť tráviace problémy, keďže psi ich nevedia vypľuť, ale ich prehĺtajú. Dôslednou starostlivosťou o papuľku psíka je možné predísť tvorbe povlaku, zubného kameňa a ďalším vážnym zdravotným problémom. Šetrné ale účinné sú rôzne prírodné prípravky (DentaVet Gél na zuby a ďasnáDokonalá Láska olej Pre zdravé zuby a ďasná psov, TraumaPet stoma Ag zubná pastaDentaVet Olej na zuby a ďasná)

Tip: cdVet Dentavet Výhodná sada

00bfb2.2Kontrola stavu chrupu a ďasien veterinárnym lekárom.

Napríklad pri pravidelnej každoročnej vakcinácii. Majiteľ môže veterinárneho lekára požiadať ho o informáciu ako sa správne starať o dentálnu hygienu psíka. Veterinárny lekár tiež stanoví, či okrem domácej starostlivosti o chrup a ďasná je potrebný aj odborný zákrok, teda odstránenie zubného kameňa v anestéze, liečba zápalu ďasien, či extrakcia zubov.

00bfb2.3Kŕmenie vhodnou potravou.

Podľa možností a voľby majiteľa je možné kŕmenie surovou stravou BARF (kniha), alebo kvalitnými bezobilninovými granulami. Vhodné sú najmä dentálne krmivá so špeciálnou textúrou granúl. 

00bfb2.4Kvalitné žuvacie maškrty a špeciálne hračky na čistenie zubov.

Kvalitné žuvacie maškrty a špeciálne hračky na čistenie zubov môžu vhodne dopĺňať starostlivosť o papuľky psíkov, musia však byť predovšetkým bezpečné, aby nepoškodili zuby a neporanili ďasná.

00bfb2.5Pravidelné podávanie probiotík.

Denná dávka probiotík pomôže zabezpečiť zdravé bakteriálne prostredie nielen v tráviacom trakte, ale aj v papuľke psov. Probiotiká pre psíkov: Canvit Probio pre psyEnergy ProbiovetProBio+ pasta pre psov a mačky, Capraverum dog prebioticum-probioticum.

priciny-ochoreni-zubov-co-mozete-urobit