Liečivé huby, ktoré zlepšia zdravie vášho zvieratka

huby-titČo majú psi spoločné s hubami?

Psi aj huby potrebujú ochranu pred vírusmi, baktériami, plesňami a parazitmi. Je pozoruhodné, že huby sa proti nim dokážu účinne chrániť. Ale ešte lepšie je, že tú istú ochranu môžu poskytnúť aj psovi.

Huby ako Superpotravina

Huby sú geneticky bližšie k zvieratám než k rastlinám a v klasifikácii živých bytostí sú samostatným kráľovstvom. Majú bunkové steny ako rastliny, ale obsahujú chitín, rovnako ako hmyz. Chitín je biela, rohovitá látka nachádzajúca sa vo vonkajšom skelete hmyzu a kôrovcov a vo vnútorných štruktúrach iných bezstavovcov. Chitín je tiež to, čo dáva hubám ich mäsovú textúru.

Rovnako ako zvieratá, huby absorbujú živiny rastlinnej alebo živočíšnej hmoty okolo nich a nemôžu fotosyntetizovať ako rastliny. Obsah aminokyselín v hubách je porovnateľný s ich obsahom v živočíšnych bielkovinách. Huby sú jedinou potravinou neživočíšneho pôvodu, ktorá obsahuje vitamín D a tiež značné množstvo vitamínov B, C a E.

Liečivé huby môžu dodať vášmu psíkovi živiny, ktoré sú omnoho hodnotnejšie ako tie, ktoré obsahuje väčšina rastlín, a to z nich robí skutočnú Superpotravinu. To je dôvod, prečo väčšina tradičných liečebných systémov zahŕňa huby.

Hubové živiny sú chránené chitínovou stenou, takže sa uvoľňujú až po zahriatí. Je však dôležité poznamenať, že väčšina húb obsahuje monometylhydrazín, zlúčeninu nachádzajúcu sa v leteckom palive. Je vysoko karcinogénny, ale inaktivovaný varením.

Podpora imunitného systému

Štúdie ukazujú, že zložky v hubách môžu zvýšiť účinnosť prirodzených zabíjačských buniek, T buniek a makrofágov. 
Tieto potom chránia telo proti vírusom, baktériám a rakovinovým bunkám. Huby dokážu zároveň zvýšiť hladinu ostatných normálnych fyziologických mechanizmov, ktoré posilňujú imunitu. Tieto prirodzené zlúčeniny tela sú C3, interleukín a interferón. Všetky sú súčasťou prirodzenej obrany psa pred vírusmi.

Podpora imunity prostredníctvom liečivých húb pre psov môže pomôcť pri ničení a odstraňovaní vírusov, baktérií, škodlivých húb, parazitov a rakovinových buniek. Môže tiež pomôcť  „resetovať“ alergie a autoimunitné ochorenia.

Využitie húb v minulosti

Používanie húb na liečivé účely nie je ničím novým. Staroveké kultúry pestovali a zbierali huby tisíce rokov na podporu zdravia a na liečbu chorôb.

Moderná veda už dlhodobo uznáva, že huby sú účinné. Penicilín bol objavený vďaka plesni a mnohé súčasné liečivá sú derivátmi húb. 

Najúčinnejšie liečivé huby

Hoci existujú tisíce druhov húb, iba asi 25 sa bežne používa na ľudskú a teraz už aj zvieraciu spotrebu. 

Medzi najpopulárnejšie a najužitočnejšie huby patria:

  • Cordyceps (cordyceps sinensis, žezlovka čínska)
  • Reishi (ganoderma lucidum, lesklokôrovka obyčajná)
  • Armillaria (armillaria mellea, podpňovka obyčajná)
  • Coriolus (trametes versicolor, trúdnikovec pestrý)

liecive-huby

Bojovníci proti rakovine

Huby nezabijú rakovinu; huby pomáhajú telu vášho miláčika bojovať proti rakovine.

Výskumy preukázali, že extrakty z Reishi obsahujúce beta D-glukán boli účinné pri stimulácii T buniek na uvoľňovaní cytokínov, u ktorých sa dokázalo, že bojujú proti nádorovým bunkám. 

Prírodné antioxidanty

Huby sú účinné antioxidanty na zachytávanie voľných radikálov. Voľný radikál je produktom bunkového metabolizmu. Príliš veľa voľných radikálov vedie k starnutiu, artritíde a rakovine.

Syntetické antioxidanty môžu byť karcinogénne, preto vedci hľadali prírodné antioxidanty a našli ich v hubách, ako sú Reishi a Coriolus. 

Prebiotiká

Prebiotiká kŕmia probiotiká, ktoré sú dobrými baktériami v čreve vášho psa. Dobré baktérie zabraňujú hnačke a zápche, produkujú vitamíny skupiny B a podporujú imunitný systém.

V gastrointestinálnom trakte psa žije množstvo mikroorganizmov, ktoré potrebujú živiny. Huby sú na túto úlohu ako stvorené: hubové terpenoidy majú antimikrobiálne vlastnosti a bojujú výlučne proti patogénnym baktériám - nie proti tým prospešným.

Polysacharidy z húb môžu zvýšiť mieru prežitia Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei a Bifidobacterium longum počas chladenia. Zložky obsiahnuté v hubách tiež chránia tieto probiotiká pred žalúdočnou kyselinou, takže sa ich viac vstrebe do organizmu.

Kráľ húb

Cordyceps je huba, ktorá si zaslúži špeciálnu pozornosť. Je známa ako „húsenicová huba“, lebo sa prisaje k telu larvy húsenice a vyciciava z neho potrebné živiny. Zberači zbierajú huby aj s larvami a predávajú ich spolu. Zachovanie tohto symbiotického vzťahu môže byť rozhodujúce pre účinnosť produktu. 

Cordyceps obsahuje dôležité zložky, ako sú polysacharidy, vitamíny B, E a K, aminokyseliny a mastné kyseliny. Môže pomôcť pri znižovaní hladiny cholesterolu, pri ochorení pečene a obličiek, proti rakovine, antioxidantom, proti astme a pri vyrovnávaní hladiny cukru v krvi. Preukázalo sa, že extrakt cordyceps redukuje veľkosť nádoru a predlžuje dobu prežitia u myší s lymfómom.

V Tradičnej čínskej medicíne je cordyceps obličkovým tonikom. Štúdie preukázali priaznivé účinky na nefrotoxíny, ktoré môžu poškodiť obličky. Cordyceps tiež zvyšuje produkciu kortikosteroidov a chráni obličky.

Huby majú úžasný potenciál ako funkčné výživové doplnky a je ľahké pochopiť, prečo majú taký vplyv na alergie, nádorové a autoimunitné ochorenia. 

Všetky spomínané druhy liečivých húb špeciálne pre psov a mačky nájdete v našej ponuke tu >>