Prečo je dôležité starať sa o zuby vášho psíka?

zuby-psika-titZubom a ďasnám psíkov treba venovať dostatok pozornosti a pravidelne ich čistiť. Až 80% psov trápi zubné ochorenie už vo veku 3 rokov.

Táto štatistika je alarmujúca - ide vlastne o najbežnejšie klinické ochorenie u psov.

Dôsledkom zanedbania starostlivosti o zuby môže byť nielen zápach z papule a nepekne vyzerajúci chrup, ale aj zubné ochorenia a bolestivé zápaly ďasien, ktoré sa môžu v neskoršom veku zmeniť na vážne zdravotné problémy.

Ako a kde sa problémy začínajú?

Problémy so zubami sa začínajú tým, že sa na povrchu zubov začne vytvárať zubný povlak. Zubný povlak obsahuje veľké množstvo baktérií, ktoré sa podieľajú na vzniku zubného kazu, ďalšej deštrukcii zubov a vedú k ochoreniam ďasien. Tieto baktérie sú imunitným systémom považované za „votrelca“ a telo spúšťa imunitnú odpoveď.

Imunitný systém reaguje, vylučujú sa zápalové látky a spôsobujú poškodenie podporných tkanív zuba, čo namiesto riešenia problému ochorenie ešte viac zhorší. Minerály v slinách a potrave vytvrdzujú povlak na zuboch, nad aj pod ďasnom a vzniká zubný kameň. Nánosy zubného kameňa sa postupne zväčšujú, až môžu pokrývať celú plochu zuba. Ďasná sa zapália a zduria. V ďalšom štádiu dochádza k postupnej devastácii závesného aparátu zuba (vlákien, ktoré fixujú zub ku kosti) a okolitej kosti.

Príznaky ochorenia zubov

Aké sú príznaky ochorenia zubov a ďasien? Ak spozorujete u svojho psíka niektorý z týchto príznakov, môže trpieť ochorením zubov a ďasien:

priznaky

Zubné problémy ovplyvňujú nielen samotné zuby, ale môžu viesť k vážnym zdravotným problémom:

  • zápaly koreňov zubov a zápaly kostí: korene zubov sú pripojené k čeľusti a akákoľvek infekcia v zube sa môže rozšíriť až na kosť,
  • zápal prínosových dutín a výtoky z nosa: ak má váš psík chronickú sinusitídu, môže to byť problém zubného koreňa,
  • poškodenie srdcových chlopní, ktoré vedie k zlyhávaniu srdca, poškodenie pečene a obličiek: v papuli je množstvo ciev a veľký prietok krvi - baktérie sa môžu rozšíriť cez krvný obeh a poškodiť vnútorné orgány,
  • zlomeniny sánky
  • otrava krvi: môže viesť k šoku a smrti.

Strava ako príčina?

Problémy so zubami u psov môžu mať viacero príčin. Genetika, zápal, infekcie, lieky a nedostatočná starostlivosť môžu významnou mierou prispieť k vzniku ochorenia. Najčastejšou príčinou vzniku zubných problémov u psov je však strava.

Bohužiaľ, teória, že suchá strava pomáha vyčistiť zuby, je dobre zavedeným a všeobecne akceptovaným mýtom. Pravdou však je, že nekvalitné suché krmivá môžu zubom veľmi uškodiť. Je to preto, že hlavnou zložkou väčšiny bežne predávaných granúl sú sacharidy. Sacharidy sa rozkladajú na cukry, tie sa prilepia na zuby a ochorenie zubov je na svete...

Odporúčame vám pozrieť si našu ponuku superprémiových granúl značky Farmina s nízkym glykemickým indexom a vysokým obsahom bielkovín živočíšneho pôvodu.

Genetická predispozícia je taktiež nezanedbateľným faktorom ovplyvňujúcim kvalitu chrupu. Problémy so zubami mávajú najmä tieto plemená:

  • Maltézsky psík 
  • Yorkshirský teriér
  • Brachycephalickí psi (mopslíci, čivavy, kavalieri)
  • Chrti
  • Šeltia
  • Čínsky chocholatý pes
  • Boxer, bulldog

Prevencia a domáca starostlivosť

V obchodoch možno nájsť široký výber produktov na domácu starostlivosť o zuby vášho psíka. Nie všetky sú však bezpečné a niektoré môžu zvieratku dokonca uškodiť. Ktorým zložkám v bežne dostupných prípravkoch sa treba oblúkom vyhnúť?

nebezpecne-latky

*podľa štúdie veterinárnej lekárky Dr. Judy Morgan drjudymorgan.com

Takže, čo môžete použiť na bezpečné čistenie zubov vášho psíka? Poobzerajte sa po prírodných produktoch, ktoré obsahujú tieto zložky:

bezpecne-latky

Keď už teda vieme, ktoré účinné látky sú bezpečné, ako si máme vybrať ten, ktorý je vhodný pre nášho psíka? Na trhu sú dostupné produkty pre starostlivosť o zuby v rôznych formách, môžu to byť oleje, gély, pasty, spreje, žuvacie kosti, či prípravky pridávané do krmiva.

Vo forme oleja:

Dokonalá Láska olej Pre zdravé zuby a ďasná psov s obsahom esenciálnych olejov z myrhy, harmančeka, citróna, tymianu, mäty piepornej a levandule a extraktu z grapefruitových semien. Tento olej je dostupný aj vo variante Pre mačky a Pre psíkov s ochorením pankreasu.

cdVet DentaVet Olej na zuby a ďasná s obsahom esenciálnych olejov z kadidlovníka, šalvie, badiánu, fenikla, tymiánu, klinčekov.

Vo forme gélu:

cdVet DentaVet Gél na zuby a ďasná s obsahom vaječných škrupín, zeolitu a esenciálnych olejov z fenikla a kadidlovníka.

Prípravky na vnútorné použitie: 

cdVet DentaVet Osviežovač dychu s morskými riasami Ascophyllum nodosum a chlorelou, petržlenom a šalviou pre odstránenie zápachu z papule a zmiernenie zubného kameňa.

VITAR Veterinae DentON s mimoriadne účinnou morskou riasou kelp - Ascophyllum nodosum - sa prídáva do krmiva a pôsobí priamo v zažívacom trakte zvieratka.

Canvit BARF Kelp so 100 % obsahom riasy kelp v organickej kvalite.

Sprej:

Biogance Denti Fresh s obsahom prírodných enzýmov a fluóru – ako prevencia proti tvorbe zubného kameňa a na osvieženie dychu.

Pasta: 

TraumaPet stoma Ag s obsahom nanostriebra na preventívnu starostlivosť aj odstránenie zubného povlaku a liečbu zápalov ústnej dutiny.

Žuvacie kosti:

Kelparen dentálne tyčinky obsahujúce morskú riasu kelp a kyselinu hyalurónovú, kombinujú pôsobenie aktívnych látok a mechanického čistenia.

Canvit Health Care dog Dental Snack s obsahom chlorely, klinčekov a bylín s protizápalovým účinkom.

Pri závažných problémoch (silná vrstva zubného kameňa, zápaly ďasien) odporúčame kombináciu vonkajšej starostlivosti s prípravkami pôsobiacimi zvnútra, napr. olej Pre zdravé zuby a ďasná psov + VITAR Veterinae DentON (dostupné aj v cenovo zvýhodnenom balíčku).